Gazdaság

Németország megerősödve kerülhet ki a válságból

A Századvég elemzése szerint Berlin az uniós szabályok megsértése árán nyújtana védelmet a helyi cégeknek

Habár Németország korábban arról volt híres, hogy az unió valamennyi tagállamától megkövetelte a szolidaritást és a közösség szabályainak betartását, most éppen Berlin lehet az, amely a Századvég elemzése szerint különutas politikába kezd. Olaf Schloz kancellár ugyanis bejelentette: a fiskális kötelezettségekre fittyet hányva 200 milliárd eurós válságalapot hoznak létre – hitelből.

Németország megerősödve kerülhet ki a válságból
Olaf Scholz kancellárt érzékeny politikai helyzetben érték a vereségek
Fotó: AFP/Michael Kappeler

„Európa helyzete egyre nyugtalanítóbb. Brüsszel időről időre a központi megoldásokra hivatkozva sürgeti az újabb szankciók bevezetését, pedig a valóság egyértelműen megmutatja, hogy ha baj van, a tagállamok saját érdekeiket minden esetben a közösség érdekei elé helyezik” – állapította meg legfrissebb videójában Hortay Olivér. A Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője annak kapcsán vont mérleget, hogy a német kormány történelmi méretű hitel felvételével fékezné az energiaválság hatásait, ezzel pedig számos uniós tagállamnál „kiverte a biztosítékot.”

Mint rámutatott, a német kancellár bejelentette, hogy 200 milliárd euró keretösszegű speciális alapot hoz létre, amivel a német vállalatokat mentené az elszabadult gázárak terheitől. A segélyalapot hitelből finanszírozná, amire Berlinnek ugyan megvan a fedezete, de az intézkedés Hortay szerint durván sért minden olyan uniós normát, amire a közös európai piac épül, és amit Németország – amikor még az érdeke úgy kívánta – harciasan képviselt.

Az elemző úgy véli, az európai gázárak emelkedése jelentős részben a német kormány korábbi politikájának következménye. „Az elmúlt évek ideológia-vezérelt energiastratégiája, az Északi Áramlat–2 gázvezeték engedélyeztetésének akadályozása, és az energiaszállításokat érintő szankciók erőltetése mind-mind vastagon közrejátszottak a jelenlegi helyzet kialakulásában” – fogalmazott.

Kiemelte továbbá, hogy eddig, amikor a tagállamok önálló beavatkozásokkal próbálták tompítani az energiaárak negatív hatásait, Németország – versenyjogi szempontokra hivatkozva – rendszeresen szót emelt és közös intézkedéseket sürgetett. Abban a pillanatban viszont, amikor az áremelkedés a német gazdaság számára is tarthatatlanná vált, Berlin azonnal különutas pozíciót vett fel.

A döntésnek számos kritikusa akadt, például Párizs és Róma is szót emelt ellene, mivel a 200 milliárd eurós hitel jelentős versenyelőnyhöz juttathatja a német vállalatokat az uniós adósságkezelési és versenyjogi szabályokat betartó országok társaságaival szemben.

Kapcsolódó írásaink

Újabb menekülthullámra kell készülnie Európának

ĀA tengeri és a balkáni útvonalon is egyre több migráns érkezik – hívta fel a figyelmet a Die Welt. A német lap szerint fel kell készülni arra, hogy ősszel újabb menekülthullám éri el az Európai Uniót