Gazdaság

Több mint hatmilliárd forint rendkívüli támogatást kaptak a baromfi- és sertéstartók

A gyors folyósítás az ágazatot jelenleg sújtó, rendkívül magas termelési költségek részbeni ellentételezésével hozzájárul a termelési feltételek biztosításához

Az orosz–ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására – az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására – 500 millió eurós rendkívüli európai uniós mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal – idézte fel az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében.

Több mint hatmilliárd forint rendkívüli támogatást kaptak a baromfi- és sertéstartók
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Az Agrárminisztérium ezt követően azt a döntést hozta, hogy a kiemelkedően magas takarmányárak miatt különösen nehéz helyzetbe került, abrakfogyasztó sertés- és baromfiágazatok igényelhetnek támogatást a Magyarországnak jutó keretből, amit az érintett gazdálkodók júliusban meg is tettek.

A hazai állattartóknak számos komoly kihívással kell szembenézniük. A gabonapiaci áremelkedés, az orosz–ukrán háború, majd az elhibázott uniós szankciók eredményeképpen kialakult energiaválság és termelési költségnövekedés mind olyan nehézségek, amelyek jelentősen megnehezítik az ágazat szereplőinek helyzetét – írták.

A baromfitartók kivételes alkalmazkodási támogatása jogcímen a baromfitartók számára 4,2 milliárd forintot, a kocatartók számára pedig kétmilliárd forint értékű támogatást fizetett ki a napokban a Magyar Államkincstár.

A gyors folyósítás az ágazatot jelenleg sújtó, rendkívül magas termelési költségek részbeni ellentételezésével hozzájárul a termelési feltételek biztosításához, ezen keresztül pedig a hazai eredetű élelmezésbiztonság folyamatos fenntartásához mind a baromfihús-, mind pedig a sertéshústermékek tekintetében – hangsúlyozza az AM közleménye.

Kapcsolódó írásaink