Gazdaság

A Gazprom leállítja az európai szállítást

Szerda délelőtt Twitter-üzenetben jelentette be az orosz állami vállalat a Gazprom, hogy az Ukrajnán keresztüli európai gázszállítást leállítják, ennek háttérben pedig úgy néz ki, elszámolási és jogi viták állhatnak.

A Gazprom leállítja az európai szállítást
Az elszámolási vita miatt teljesen leállhat az európai gázszállítás Ukrajnán keresztül
Fotó: AFP/dpa/Stefan Sauer

Moszkva szankciókat helyezett kilátásba az ukrán állami gáztársaság, a Naftogaz ellen. Amennyiben a döntés megszületik, úgy a Gazprom egyáltalán nem fog tranzitdíjat fizetni az ukrán vállalatnak. A Gazprom szerint ezt a döntést az orosz hatóságok akkor fogják meghozni, ha az ukrán vállalat nem hagy fel a tranzitdíjakkal kapcsolatos viták nemzetközi döntőbíróság előtti tárgyalásának igényével.

A Naftogaz még a hónap elején perelte be az orosz vállalatot a tranzitdíjak miatt, hiszen habár a két ország háborúban áll, a gázszállítás továbbra is zajlott – igaz, csökkentett volumenben – Ukrajnán keresztül.

Jurij Vitrenko, a Naftogaz vezérigazgatója szerdán közölte, a vállalat továbbra is folytatja a Gazprom elleni választottbírósági eljárást. A Gazprom reagálásában elutasította a Naftogaz követeléseit, valamint nyomatékosították: a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is fogják kifizetni.

Kapcsolódó írásaink