Gazdaság

A vadászat szorosan kötődik nemzeti hagyományainkhoz

A vadászat nemcsak kultúra, hagyomány és természetvédelem, hanem egészséges élelmiszert is „előállító” tevékenység  jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál és Fejér Megyei Vadásznapon szombaton Soponyán  tájékoztatta portálunkat a szaktárca.

A vadászat szorosan kötődik nemzeti hagyományainkhoz
Nagy István agrárminiszter
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A miniszter kifejtette, az agrártárca kiemelten támogatja a hazai vadásztársadalmat, és azért dolgoznak, hogy minél többen megismerjék és átéljék azt az inspiráló erőt, amelyet a természetben való egyszerű létezés öröme adhat az embernek.

Az elmúlt években számos előrelépést, eredményt ért el az ágazat. 2017-ben létrejött a tájegységifővadász-rendszer, amely immár ötödik éve sikeresen segíti a vadászatra jogosultak munkáját a minél eredményesebb, tartalmasabb vadgazdálkodásban, a vadgazdálkodók és természetvédelmi szervezetek összhangjának kialakításában és a vadászati kultúra megőrzésében. Emellett megjelent az Erdei Vadkárfelvételi és Értékelési Útmutató és az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató, hogy érdemi segítséget nyújtson a vadkárok felmérésében és értékelésében  tette hozzá.

A tárcavezető kitért arra is, hogy az idei évben újraalakították az Országos Vadgazdálkodási Tanácsot és a Területi Vadgazdálkodási Tanácsokat.

Hangsúlyozta, a vadászat aligha képzelhető el vadászkutya nélkül. Jó hír, hogy 2020-tól az egyik őshonos magyar kutyafajtánk, az erdélyi kopó is alkalmazható terelővadászatokon. Bíznak benne, hogy ez is hozzájárul a fajta megőrzéséhez, törzskönyvezett egyedszámának gyarapodásához.

Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy a vadhús fogyasztása számos élettani előnnyel jár. Az elmúlt években éppen ezért egyre több kezdeményezés irányul arra, hogy bemutassák és népszerűsítsék a vadhúsfogyasztás páratlan előnyeit. Vadászok és séfek segítik ebben egymást, fesztiválokon, bemutatókon ismerhető meg a gasztronómia eme pazar világa, és szakácskönyvek adnak hasznos ismereteket. A vadhús szeretetének, illetve fogyasztásának népszerűsítésében a Vadex Mezőföldi Zrt.-nek kiemelkedő szerepe van – húzta alá a miniszter.

A tárcavezető elmondta, a 2021/2022-es vadgazdálkodási év sikerrel zárult: az ágazat 4 milliárd forintos eredményt realizált. Az Agrárminisztérium a jövőben is partneri segítséget nyújt a vadászoknak, legyen szó akár a hagyományőrzést szolgáló kezdeményezések, akár a vadgazdálkodási ismeretterjesztést szolgáló projektek támogatásáról vagy éppen az aktuálisan jelentkező nehézségek kezeléséről emlékeztetett a miniszter.

Kapcsolódó írásaink