Gazdaság

A biodízelek is rontanak az élelmiszerválságon

Miközben az utóbbi hónapokban az étolaj ára az egekbe szökött, a boltokban pedig mennyiségi korlátozásokhoz kellett folyamodniuk, aközben Európában mintegy 19 millió palacknak megfelelő mennyiségű étkezési növényekből előállított bio üzemanyagot égetnek el naponta – derült ki a Transport and Environment (T&E) kutatásából. 

A biodízelek is rontanak az élelmiszerválságon
Az európai növények egy jelentős részéből üzemanyag lesz, és nem élelmiszer
Fotó: AFP / DPA / Jens Buttner

Európa naponta több mint tízenhétezer tonna repce- és napraforgóolajat éget el, ez hozzájárult az élelmiszerárak spirálszerű emelkedéséhez, valamint ahhoz, hogy Oroszország ukrajnai invázióját követően kiürültek a szupermarketek polcai. A T&E felszólította a kormányokat, hogy helyezzék előtérbe az élelmiszereket az üzemanyagokkal szemben, és azonnal vessenek véget a növényi bioüzemanyagok használatának.

Ukrajna adja a világ napraforgó olaj-exportjának 40 százalékát, és Európa legnagyobb repceolaj-beszállítója is. Az ukrán élelmiszer export leállása jelentős nyomást gyakorol az ellátásra, és ezzel együtt az árakra, amelyek akár két és félszer magasabbak is lehetnek, mint a korábbi években. Németországban például az étolajok a hat legnagyobb áremelkedést mutató élelmiszer-kategória közé tartoznak.

Ezt súlyosbítja a növényi olaj bioüzemanyagokban való felhasználása. A világ növényi olajtermelésének 18 százalékát biodízel előállítására fordítják. Ennek majdnem mindegyike emberi fogyasztásra alkalmas.

Az elmúlt években Európa a régióban elfogyasztott repceolaj 58 százalékát és a napraforgóolaj 9 százalékát tette a személygépkocsikban és teherautókban égette el. Mindeközben az élelmiszerárak inflációja világszerte emberek millióit taszítja szegénységbe. 

Tovább súlyosbítja a helyzetet az is, hogy nemrégiben Indonézia ideiglenesen betiltotta a pálmaolaj kivitelét, hogy stabilizálja a helyi árakat. Ugyanakkor Európa jelentős mennyiségű pálmaolajat és szójaolajat használ fel személygépkocsijai és teherautói energiaellátására.

Maik Marahrens, a T&E bioüzemanyagokkal foglalkozó kampányfelelőse megállapította:

„Az európai kormányok a ”zöld„ üzemanyagokra vonatkozó törvényeket arra használták, hogy mesterségesen növeljék a növényi bioüzemanyagok iránti keresletet. A döntéshozóknak most azonnal véget kellene vetniük az élelmiszernövényekből előállított bioüzemanyagok támogatásának, és segíteniük kellene elkerülni a növekvő globális élelmiszerkatasztrófát.”

Az EU jelenleg a zöld üzemanyagokról szóló jogszabályában – a megújuló energiaforrásokról szóló irányelvben – támogatja a növényi bioüzemanyagokat, és ezt a politikát a T&E korábban „a legostobább dolognak nevezte, amit az EU az éghajlat védelmében tett”. 

Kapcsolódó írásaink