Gazdaság

Érdemes óvatosan bánni az uniós gázárplafonnal

Egy politikai pánikreakcióként adott, elhamarkodott döntés könnyen tovább ronthatja Európa helyzetét

A Politico információi szerint Brüsszel egységes európai árplafon bevezetésére tesz majd javaslatot a tagállamok energiaügyi minisztereinek hétfői, rendkívüli találkozóján – írta hivatalos Facebook-oldalán Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője.

Érdemes óvatosan bánni az uniós gázárplafonnal
Hortay Olivér
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A hirtelen bedobott intézkedés háttere, hogy a gáz tőzsdei ára elszabadult: míg két évvel korábban stabilan 30 euró/MWh alatt mozgott, a múlt héten az irányadó holland piac 340 eurón zárt – írta Facebook-oldalán Hortay Olivér. A Századvég energetikai üzletágának vezetője hozzátette. a jelenlegi árszintek ellehetetlenítik Európa működését, ráadásul az emelkedésnek jó eséllyel nincs vége.

A szakember kiemelte, Brüsszel úgy kezelné a helyzetet, hogy az EU valamennyi gáztőzsdéjére meghatároz egy maximum árat, aminél magasabb szinten nem lehet kereskedni. Az árplafon ötlet nem feltétlenül rossz, azonban nagyon alaposan végig kell számolni a lehetséges következményeit – fűzte hozzá.

Hortay Olivér kifejtette, a gázárak azért magasak Európában, mert Oroszország kevesebbet szállít, mint korábban, így a kulcskérdés Oroszország motivációja és lehetséges reakciói.

A korábbi orosz magatartásra két magyarázat van – írta. A politikai magyarázat szerint Oroszország a gázt politikai fegyverként használja és zsarolja vele Európát, a gazdasági magyarázat szerint pedig azzal, hogy több EU tagállam (például Németország) bejelentette, hogy rövid időn belül leválik az orosz energiahordozóktól, Oroszországnak többé nem érdeke olyan alacsonyan tartani az árakat, hogy távol tartsa a helyettesítő termékeket (például a cseppfolyósított földgázt) – jegyezte meg. Az új cél rövidtávon maximalizálni az árbevételt, és ez a mennyiség csökkentésével (és így az európai árak emelkedésével) lehetséges, hangsúlyozta a szakember.

Hortay szerint az árplafonnak akkor lehet értelme, ha a gazdasági magyarázat az igaz és azt várjuk, hogy a továbbiakban is ennek megfelelően viselkedik Oroszország. Megjegyezte, a tőzsdei plafon határt szabna az oroszok árbefolyásolási képességének és így – ha annak szintjét jól becsüli meg az EU – nem érné meg tovább csökkenteni a leszállított mennyiséget.

Ha azonban az első magyarázat az igaz (vagy a második, de az intézkedés hatására Oroszország változtat korábbi magatartásán), akkor az árplafon súlyosan ronthatja Európa helyzetét. A tőzsdei árplafon nem olyan, mint a magyar rezsicsökkentés, mert míg a szolgáltatóknak elő lehet írni ellátási kötelezettséget, a tőzsdei eladóknak nem lehet előírni, hogy mennyi terméket értékesítsenek a piacon – írta Hortay Olivér, hozzátéve: így Oroszország és más eladók is megtehetnék, hogy tovább csökkentik a mennyiséget, ami még nagyobb hiányhoz vezetne az európai piacon.

A szakember felhívta a figyelmet, az alacsonyabb árak mellett ráadásul az EU megint elveszítené árelőnyét Ázsiával szemben, így az Európába érkező cseppfolyósított gázszállítmányok egy része a jövőben Ázsia felé venné az irányt, ami tovább szűkítené a kieső orosz gáz helyettesíthetőségi lehetőségeit.

Zárásként kiemelte, a tanulság: az árplafon nem feltétlenül rossz intézkedés, de a bevezetés előtt érdemes alaposan megvizsgálni a lehetséges következményeit. Egy politikai pánikreakcióként adott elhamarkodott döntés könnyen tovább ronthatja Európa helyzetét – írta.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink