Gazdaság

Uniós oltalmat kapott a nagykörűi ropogós cseresznye

Az Európai Bizottság a nagykörűi ropogós cseresznye elnevezést uniós oltalomban részesítette, így már 81 földrajzi árujelzőnk élvez oltalmat az EU területén – közölte az Agrárminisztérium szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. 

Uniós oltalmat kapott a nagykörűi ropogós cseresznye
A nagykörűi ropogós cseresznye
Fotó: Agrárminisztérium

A nagykörűi ropogós cseresznye termőterülete Nagykörű közigazgatási határán belül helyezkedik el. A mikroklímának és a talaj adottságainak köszönhető, hogy az itt termesztett Petrovay ropogós tájfajta, valamit egyéb cseresznyefajták (Badacsonyi óriás, Bigarreau Burlat, Carmen, Germersdorfi, Hedelfingeni óriás, Jaboulay) kizárólag ezen a földrajzi területen termesztve hozzák az élénk színű, szív alakú, nagy szemű (26–38 mm átmérőjű), kellemesen édes-savanykás ízű, ropogós cseresznyét.

A helyi természeti adottságok mellett kiemelkedő jelentőségű az emberi tényező; a helyi termelők 150 éves termesztéssel kapcsolatos, apáról fiúra szálló szakértelme és tapasztalata. A nagykörűi ropogós cseresznye 2016-ban elnyerte a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy használati jogát.

A település gazdaságában betöltött jelentős szerepét mutatja, hogy a cseresznye a település címerében is helyet kapott. Nagykörű településen 1996 óta minden év júniusában megrendezik a Nagykörűi Cseresznyefesztivált, a cseresznye érésének ünnepét.

Kapcsolódó írásaink