Gazdaság

Nagy István: A natúrpark a nemzeti park előszobája

A II. Kárpát-medencei Natúrparki Találkozóról posztolt Nagy István agrárminiszter Facebook-oldalán. A bejegyzésben kiemelte, fontos, hogy a környezet, ami körbevesz minket, otthonos legyen.

Nagy István: A natúrpark a nemzeti park előszobája
Nagy István a II. Kárpát-medencei Natúrparki Találkozón
Fotó: Facebook/Nagy István

„A natúrparkok környezeti tudatosságunk társadalmasítását jelentik” – írta Nagy István Facebook-oldalán. Az agrárminiszter a második alkalommal megtartott Kárpát-medencei Natúrparki Találkozóról adott hírt bejegyzésében. 

Az agrárminiszter azt írta, a natúrparkok célja, hogy otthon érezzük magunkat ott, ahol születtünk, ott, ahol vagyunk. A natúrparkok arra tanítanak, hogy érezzük, a táj a miénk, tenni akarunk érte, vigyázunk rá, felelősséggel tartozunk iránta.

A Herman Ottó Intézet tájékoztatása szerint Nagy István a rendezvényen hangsúlyozta, a natúrpark a nemzeti park előszobája, de szélesebb jelentéssel bír: tudatosságunk társadalmasítása. Úgy folytatta, fontos, hogy belülről jövő késztetésünk legyen megőrizni a környezetet. Meg kell találni a környezetben az embert, aki a környezetet a magáénak érzi, és mindenkinek meg kell találnia a maga környezetében azt, amit védeni akar.

A Herman Ottó Intézet oldalán olvasható beszámoló szerint: Rácz András természetvédelemért felelős államtitkár a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy az Agrárminisztérium elkötelezett a natúrparkok támogatása iránt. Hozzátette: együttműködő partnereinkkel, a Magyar Natúrpark Szövetséggel, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-vel és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen megalkottuk a magyarországi natúrparkhálózat koncepcióját. A célunk, hogy gyakorlati segítséget, közös célrendszert biztosítsunk a natúrparkok számára. Fontos a közösségi szerepvállalás és a környezeti nevelés – emelte ki az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink