Gazdaság

Franciaország elérte az inflációs csúcsot

Franciaország elérte az inflációs csúcsot, a csökkenés a jövő év elején kezdődhet – jelentette ki pénteken Olivier Véran kormányszóvivő a BFM hírtelevízióban.

Franciaország elérte az inflációs csúcsot
Az Élysée Palota szerint az infláció elérte a csúcsát
Fotó: MH

Az áremelkedés kompenzálására a kormány újabb sürgősségi intézkedéscsomagot készít elő a franciák vásárlóerejének megtartására: növekedni fog az úgynevezett tankolási kedvezmény, az energiaárak befagyasztása legalább az év végéig megmarad, és megszűnik a 138 eurós tévé-előfizetési díj.

A kormányszóvivő kiemelte, hogy a támogatásokat a kabinet adó- és adósságemelés nélkül tudja biztosítani, s az előkészítés alatt álló törvényjavaslat a megélhetés támogatására 45 milliárd eurónyi kedvezményt, illetve segélyt irányoz elő a leginkább rászoruló családoknak.

Olivier Véran ugyanakkor utalt rá, hogy a támogatások nem tarthatnak a végtelenségig.

„Nemcsak a franciák gazdasági helyzetére, hanem Franciaország gazdaságára is tekintettel kell lennünk” – mondta.

A legfrissebb adatok szerint Franciaországban az infláció júliusban 6,8 százalékra emelkedett, ami a legmagasabb érték az 1990-es évek eleje óta, amióta Franciaország az Európai Unió módszertanát alkalmazza az adatok kiszámításához. Az áram- és gázárak kormányzati korlátozásának köszönhetően a francia infláció alacsonyabb, mint a legtöbb uniós országban.

A kormányszóvivő jelezte, hogy a több mint egy évvel ezelőtt befagyasztott lakossági energiaárak várhatóan a jövő év elején változni fognak.

„Nem fogjuk tudni az energiaárak emelkedését teljes egészében fedezni hónapokon át. Számítani kell arra, hogy a jövő év elején lesz áthárítás” – mondta, megjegyezve, hogy akik nem bírják kifizetni az emelkedést, hosszú távon támogatásban részesülhetnek. Nem kell akkora emelkedésre számítani, mint a szomszédos országokban – tette hozzá.

A tankolási kedvezmény szeptember 1-jén 25 eurocentre nő a jelenlegi 15-ről. A kormány április 1. óta biztosít literenként 15 eurocentes kedvezményt az autósoknak a benzinkutaknál az üzemanyagárak folyamatos növekedése miatt. Az intézkedés vonatkozik a vállalkozókra és a háztartásokra is, és minden üzemanyagra érvényes. A szóvivő jelezte, hogy az összeg november 1-jén 8,33 eurocentre csökken, és december 31-én teljesen kivezeti a kedvezményt a kormány.

Kapcsolódó írásaink

Párizsban törtek-zúztak

ĀFranciaország-szerte ezrek vonultak ki a május elsejei tüntetésekre a fizetések emelését követelve és a nemrég újraválasztott Emmanuel Macron államfő tervezett nyugdíjreformja ellen tiltakozva.