Gazdaság

Megtartotta alakuló ülését a Növekedési és Versenyképességi Kabinet

Augusztus 25-én megtartotta első ülését a kormány újonnan létrehozott döntéshozó testülete, a Növekedési és Versenyképességi Kabinet, amelynek vezetésére a miniszterelnök Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert kérte fel. A kabinet működésének elsődleges célja a jelenlegi háborús gazdasági helyzetben a versenyképesség erősítése, a gazdasági növekedés és a teljes foglalkoztatottság feltételeinek biztosítása.

Megtartotta alakuló ülését a Növekedési és Versenyképességi Kabinet
Nagy Márton
Fotó: MH/Purger Tamás

Az ülésen a kabinet tagjai (a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter, a pénzügyminiszter, az építési és beruházási miniszter, a területfejlesztési miniszter), illetve delegáltjai mellett állandó meghívottként a kormányzati egyeztetések koordinálásáért, valamint az Országos Beruházás Monitoring Rendszer működtetéséért felelős kormánybiztos vesz részt – áll a gazdaságfejlesztési miniszter sajtóközleményében.

A kabinet az ülésén számos jelentős előterjesztést tárgyalt meg, több nagybefektető magyarországi beruházásának támogatásáról határozott, és áttekintette az új építésű lakóingatlanokra vonatkozó kedvezményes ÁFA-kulcs részletszabályait – számoltak be a történtekről.

Kiderült: mindezek mellett jóváhagytak több, a társadalmi felzárkózást támogató európai uniós fejlesztéspolitikai javaslatot, valamint részletesen megtárgyalták az energiaárak radikális emelkedésének társadalmi és gazdasági hatásait.

A május legvégén több gazdasági, szakmai és állami partnerszervezet részvételével megalakult, és a kormány szakmai konzultatív fórumaként működő Versenyképességi Munkacsoport a jövőben a Növekedési és Versenyképességi Kabinet döntés-előkészítő és társadalmi egyeztető szerveként folytatja tevékenységét – írja Nagy Márton közleménye.

Kapcsolódó írásaink