Gazdaság

A külváros és az agglomeráció változatlanul népszerű

Túlértékeltek a belvárosi ingatlanok, a külvárosi részeken és az agglomerációban jobban kihasználhatók az állami támogatások is. Utóbbiak plusz a távmunka terjedése miatt már vannak, akik nem csupán nyaralót keresnek a Balatonnál vagy a Velencei-tónál.

A külváros és az agglomeráció változatlanul népszerű
A Balaton már nem csupán a nyaralók miatt népszerű, felkapottabb lett az északi part is
Fotó: MH/Katona László

A legmagasabb összegű támogatásra azok jogosultak, kiknek gyerekük van vagy vállalnak – emlékeztetett a Magyar Hírlap megkeresésére Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Kifejtette, lakhatás szempontjából változatlanul a munkahely, iskola, óvoda közelsége a meghatározó, az élettér és a kihasználható támogatások miatt pedig töretlenül népszerűek a külvárosi részek és az agglomeráció. Ezzel együtt szerinte kiderült az is, „nem minden arany, ami fénylik”, túlértékeltnek bizonyulnak a belvárosi ingatlanok, míg a külsőbb részek jobban ár-érték arányosak.

Ami ezzel együtt érdekes még, hogy vannak, akik már nem csak a nyaralási lehetőséget látják a vízparti, vízközeli ingatlanokban, ami a rugalmas munkavégzésnek, a távmunkának is köszönhető a járvány óta. E települések a nagyobb térre vágyó családok lakhelyévé is válhattak. Változatlanul a balatoni és a velencei-tavi települések a legkeresettebbek Balogh László szerint, aki az északi part tekintetében Veszprémet és vonzáskörzetét említette, de a Velencei-tó már-már egyszerre tartozhat a székesfehérvári és a budapesti agglomerációhoz.

Mindezzel összhangban az utóbbi években legfelkapottabb, egyben drágának mondható nyaralótelepülések mellett az olcsóbbak is felkerültek a vevőjelöltek térképére. Ezt a listát – országos szinten – Balatonszabadi vezeti, második a Veszprém megyei Balatonederics, a harmadik pedig szintén ugyanabból a megyéből Dörgicse.

Kapcsolódó írásaink