Gazdaság

A horvát kormány csökkentette a tüzelőanyagok, valamint a napelemek áfáját

Öt százalékra csökkentették a tűzifa, nulla százalékra a napelemek áfáját

A horvát kormány szerdai ülésén öt százalékra csökkentette a faforgács, a pellet, a brikett és a tűzifa általános forgalmi adóját (áfa), valamint nulla százalékra a napelemekét – jelentette be a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón Marko Primorac pénzügyminiszter.

A horvát kormány csökkentette a tüzelőanyagok, valamint a napelemek áfáját
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Purger Tamás

A tárcavezető kiemelte: az említett termékeken kívül öt százalékra csökkentik a távhőszolgáltatás áfáját, beleértve a szállításhoz kapcsolódó díjakat is, a törvény hatályba lépésének napjától 2023. március 31-ig. A törvényjavaslatot még a parlamentnek is el kell fogadnia.

Hozzátette: ami a napelemeket illeti, a nullaszázalékos áfa a már leszállított és beépített napelemekre vonatkozik, így akarják ösztönözni a megújuló energiaforrások használatát.

A horvát kormány idén áprilisban hosszú távon 25 százalékról 13 százalékra csökkentette a lakossági gáz áfáját, az április 1-jétől jövő március 31-ig tartó időszakra pedig 5 százalékra. A villamos energia áfája marad 13 százalék, ugyanakkor az energiadrágulás és az attól elmaradó áremelés különbözetét a Horvát Elektromos Művek (HEP) vállalta át.

A gázártámogatás a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat is érintette egy meghatározott fogyasztásig, utalványos rendszerben.

Zágráb további intézkedésekről is dönt majd, amelyek már a nagyobb vállalatokat is érintik. A részletekről a hétvégén számolnak be.

Horvátországban a vállalkozásoknak havonta 300–400 százalékkal is emelkedett a villany- és gázszámlája az április 1-jétől eltelt időszakban. Egyes szállodák és éttermek bezárással fenyegetőznek. A vállalkozók szövetsége pedig tüntetéssorozatokat jelentett be szeptembertől, amennyiben a kormány nem lép az érdekükben, és nem állítja meg az energiaárak drasztikus száguldását.

Kapcsolódó írásaink