Gazdaság

Magyarország LNG-ellátásáról cikkezett a FAZ

A német lap szerint elkerülhetetlen, hogy hazánk az adriai gázterminált jobban kihasználja

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a napokban megjelent Horvátország gázellátását elemző írásában Magyarország helyzetét is firtatja.

Magyarország LNG-ellátásáról cikkezett a FAZ
Egyelőre esélytelen, hogy a horvát LNG gázterminál nyújtson valódi alternatívát az orosz gázszállítmányok helyett
Fotó: Photo by Jaap Arriens/NurPhoto

A német napilap cikke szerint Horvátországnak sikerült magát önállósítani az orosz gázellátástól azzal, hogy a Krk szigeten található LNG gázterminálokon keresztül immár az Egyesült Államoktól, Egyiptomból és Nigériától is képes gázt vásárolni, és ezzel a környező országok energiaellátását is segítheti. Az írás ugyan megemlíti, hogy a cseppfolyósított gáz szállítására szolgáló speciális hajók hiánya hosszú távon is korlátozni fogja Horvátország terveit, de bővebben nem nyilatkozik arról, hogy az LNG szállítása és tárolása nem csak többszörösen környezetszennyezőbb a hagyományos orosz vezetékes gáznál, de többszörösen drágább is.

A cikk írója, Michael Martens megemlíti azt is, hogy már a Gyurcsány-kormány idején születtek tervek arról, hogy Magyarország Horvátországon keresztül szerezzen be gázt. 2006-ban az akkori gazdasági miniszter, Kóka János a FAZ-nak adott interjújában azt mondta, hogy a Gazpromtól való függőség csökkentése érdekében egy LNG-üzem Krk szigetén, valamint egy körülbelül 1000 kilométeres magyarországi összeköttetés lenne a megfelelő megoldás.

Bár az ország továbbra is Oroszországra támaszkodna gázellátása érdekében, hosszabb távon Magyarországnak szüksége van egy, az Adriától kiinduló szállítási útvonalra, áll a FAZ cikkében. Budapesten mindig is az volt a cél, hogy alternatív útvonalakon keresztül jobb tárgyalási pozíciót teremtsenek a Gazprommal szemben, írja a német lap, habár a Horvátországon át érkező gáz viszonylag kis mennyisége és magas ára nem valószínű, hogy jobb tárgyalási feltételeket biztosítana a magyar fél számára az orosz gázóriással szemben. A Krk szigeten létesült gázterminál iránti magyar érdeklődés tehát 2010 után, Orbán Viktor választási győzelme után is megmaradt, jegyzi meg a FAZ írásában.

A Krk szigetről Magyarországra vezető gázvezeték már létezik, a szigetről kelet felé halad és Drávaszerdahelynél csatlakozik a magyar hálózathoz. Magyarország a krki terminál legnagyobb külföldi vevője, 2027-ig szerződésben biztosított kapacitással rendelkezik, írja a FAZ újságírója.

Ennek ellenére ebben a hónapba a Standard & Poor's hitelminősítő negatív kilátással leminősítette Magyarországot, az egyik indok épp az orosz gáztól való függőség volt, illetve az energiaforrások diverzifikációjának vélt hiánya. Eközben Magyarország orosz gáztól való függősége ugyan tény, de a térségben hazánk az az állam, amelynek orosz gázellátása a legerősebb lábakon áll, olyannyira, hogy a Gazprom bevállalta az előzetes szerződésekben megállapított mennyiséget meghaladó energiahordozók leszállítását is.

Kapcsolódó írásaink