Gazdaság

Az évszázados aszály volt a Farmer Expó központi témája

Mintegy 29 ezer fizető látogató volt kíváncsi a 330 kiállító portékájára a 31. debreceni Farmer Expón, augusztus 17. és 20. között – vonta meg a négynapos nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítás elsődleges mérlegét Vaszkó László vásárigazgató.

Az évszázados aszály volt a Farmer Expó központi témája
Az idei Farmer Expo egyik legérdekesebb programjának a gépkiállítás bizonyult
Fotó: MTI/Balázs Attila

Idén is élénk érdeklődés övezte a szakmai konferenciákat, ahol olyan kérdések kerültek terítékre, mint, hogy lehet-e jövője a mezőgazdasági termelésnek a Kárpát-medencében, van-e, lesz-e elég víz ehhez, hogyan befolyásolja a vízhiány a szántóföldi növény- és zöldségtermesztést, avagy elmondható-e, hogy válságban van a magyar állattenyésztés.

A jó témaválasztásnak köszönhetően a növénytermesztési kerekasztalon az előzetesen regisztrált 200 résztvevő helyett 500 gazda vett részt, az állattenyésztési tanácskozáson pedig 150 tenyésztő volt jelen. A klímakutató szerint nyár elején már 250-350 milliméter csapadék hiányzott a talajból, napjainkra ez 400-450 milliméterre nőtt. Vagyis mára szinte az egész évi csapadék elveszett. Döbbenetes adat, hogy a magyar gazdálkodóknak csupán 5 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, miközben 48 százalékuk „hagyományok alapján dolgozik”.

Az évszázados aszály (amely egyébként a Farmer Expo egyik központi témája volt) se szegte kedvét az előadóknak és a hallgatóságnak, hiszen bár a szabadtéri programokat tűző napon, csaknem 40 fokos hőségben kellett megtartani, szombaton megdőlt a látogatói rekord. A 17 ezer négyzetméteres vásárterület legnagyobb részét ezúttal is a mezőgazdasági gépek foglalták el, a megújult állatbemutató téren kialakított ólakban pedig a sertés kivételével valamennyi gazdasági állatfaj – nyúl, juh, kecske, ló, baromfi, szarvasmarha – legszebb egyedeit mutatták be.

Kapcsolódó írásaink