Gazdaság

Vitézy gyökeresen megreformálná a vasúti utastájékoztatást

A jövőre létrejövő országos közlekedésszervező egyik fő feladata az utastájékoztatási és forgalmi folyamatok új alapokra helyezése lesz – közölte Vitézy Dávid közlekedési államtitkár Facebook-posztjában annak kapcsán, hogy szerinte a MÁV utastájékoztatása nem volt elégséges a Velencei-tavi felsővezeték-szakadással kapcsolatban.

Vitézy gyökeresen megreformálná a vasúti utastájékoztatást
Felsővezeték-szakadás a Velencei-tónál, az érintett időszakban utazók visszakapják a jegyük árát
Fotó: Facebook/Vitézy Dávid

A viharos szél a vágányokra döntött egy fát, ami leszakította a felsővezetéket a Velencei-tónál még péntek este – idézte fel a kialakult helyzetet Vitézy Dávid államtitkár. 

Objektum doboz

Egy ekkora rendszerben azonnal képesnek kell lennünk arra, hogy megszervezzük az utasok tájékoztatását, az autóbuszos pótlást és legalább a vonatok közlekedését azokon a szakaszokon, ahol nincs zavar, főleg akkor, ha az ország legforgalmasabb vasútvonaláról van szó – derül ki a bejegyzésből.

Vitézy Dávid szerint ezek egyike sem teljesült, egyben emlékeztetett, a kormány döntése alapján 2023-tól a Technológiai és Ipari Minisztérium létrehozza az országos közlekedésszervezőt, amelynek egyik fő feladata lesz az utastájékoztatási és forgalmi folyamatok új alapokra helyezése országosan.

Szerinte ugyanis alapjaiban kell újjáépíteni a MÁV működési folyamatait az ilyen, fővonalakat érintő nagyobb zavarok esetére.

A megoldások között említette, „menjen ki az aktuális helyzetről pushüzenet az applikációkban, SMS-ben vagy e-mailben azoknak, akik erre a vonalra váltottak jegyet, kapjanak azonnali és folyamatos tájékoztatást a vonaton utazók, az állomásokon várakozók”. Emellett legyen legalább a legfőbb csomópontokban olyan segítő személyzet egy órán belül, aki tájékoztatást ad és van információja.

Induljon el a buszpótlás szervezése azonnal, bevonva a környező nagyvárosok buszflottáit is. Ahol lehet vonattal közlekedni, ott maradjon fent a vasúti közlekedés, ne bénuljanak le teljes országrészek egy üzemzavar miatt.

Az államtitkár bocsánatot kért az utasoktól.

A jegyek ára visszajár

Fokozatosan helyreáll a menetrend szerinti közlekedés a székesfehérvári vasútvonalon, ahol korábban a zivatarok okozta károk miatt alakultak ki késések - közölte a Mávinform szombat délután az MTI-vel.

A vasúttársaság azt is közölte, hogy a Technológiai és Ipari Minisztérium elrendelése alapján visszatérítik az érintett vonatokra megváltott jegyek árát. Ezt az utas kérésére térítik meg, ha a jegy érvényessége részben vagy egészben a pénteken 18 óra és szombaton reggel 6 óra közötti időszakra esett, és az azon feltüntetett viszonylat részben vagy egészben a székesfehérvári, a dél-balatoni vagy az észak-balatoni vasútvonalra szól (a Budapest-Kelenföld-Nagykanizsa vagy a Szabadbattyán-Tapolca szakaszokra akár részben érvényes).
A visszatérítési igényt legkésőbb augusztus 31-ig lehet benyújtani a vasúti pénztárakban és az ügyfélszolgálatokon - ismertették.

Kapcsolódó írásaink