Gazdaság

Egyes régiókban már az a kérdés, lesz-e egyáltalán termés

Nagy István agrárminiszter szerint lesznek olyan régiók hazánkban, ahol egyáltalán nem várható termés.

Egyes régiókban már az a kérdés, lesz-e egyáltalán termés
A szárazság egész Európát sújtja
Fotó: MH/Purger Tamás

Ötszázmilliárd forint is lehet az aszálykár a mezőgazdaságban, a pontos károk mértékét októberben a betakarításkor látjuk majd – mondta Nagy István agrárminiszter a HírTV műsorában.

Látszik, hogy az aszállyal érintett területek nagysága már bőven egymillió hektár felett van.

Nem csupán arról kell beszélnünk, mennyivel lesz kevesebb a terméshozam, hanem már vannak olyan régiók, ahol egyáltalán nem lesz termés – ismertette a miniszter. Kihívások vannak szerinte, de ezeknek nincs bejáratott útja a kezelés szempontjából.

Szerinte meg kell őriznünk a vizet, bő víz idején tározni kell, azért hogy a talajban tudjuk megőrizni, ami enyhítheti a károkat, amelyek amúgy Európa-szerte jelentősek. Két elv ütközik, az öntözés és az ivóvízellátás kérdése, ezek között kell egyensúlyozni. Egyik megoldást jelentheti a zöldár idején érkező víz tárolása, raktározása, a másik, hogy a talajművelést is úgy kell átalakítani, hogy az a vízmegőrzést segítse elő.

A harmadik kihívás a vetőmagok, és a negyedik, hogy az emberek befogadják a változást, nem lehet ugyanis apáink technológiájával földet művelni a jövőben. Az agrártárca egyébként a változásokhoz biztosít anyagi támogatást – részletezte a miniszter. 

Méltatlan  hogy a gazdák kétségbeesését politikai célokra használják fel – tette hozzá Nagy István, aki másutt is felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen mértékű aszályt még nem tapasztaltak és arról is szólt, hogy 12,5 milliárd forintos kárenyhítési alapot hoztak létre.

Kapcsolódó írásaink