Gazdaság

Rekordon a használt autók iránti kereslet

Azt idei év első hét hónapjában félmillió használt autó cserélt gazdát a piacon, ha pedig ez így folytatódik, akkor megdőlhet idén a tavaly beállított egész éves eladási rekord.

Rekordon a használt autók iránti kereslet
Egyre nagyobb a kereslet a használtautók iránt, ami felfelé nyomja az árukat is
Fotó: mh

A DataHouse adatai szerint az idei első féléves érték 5,8 százalékkal haladja a tavalyi év azonos időszakát, számol be róla a Világgazdaság. A minden korábbinál aktívabb időarányos forgalom következtében valószínű, hogy megdől a tavalyi piaci csúcs – akkor éves szinten 817 ezer használt autó vásárlása zajlott le.

A félmilliós volumen azt jelenti, hogy átlagosan csaknem minden nyolcadik hazai személyautó gazdát cserélt január és július között. Nyolc évvel ezelőtt még a használtautó-piac teljes éves forgalma sem érte el ezt a szintet – mutat rá Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a következő hónapokban is intenzív, havi 70 ezer körüli adásvételre számítanak. Ennek oka, hogy az újautó-piacon ellátási problémák vannak, a használtimport pedig a magas euróárfolyam miatt képtelen a korábbi szinteken kielégíteni a keresletet.

A spekulációs célú adásvételeket a használtautó-piac sem úszta meg, a néhány éves autók ára durván emelkedett, akár 15-30 százalékos is lehet a különbség a korábbi árakhoz képest. Halász Bertalan arról is beszélt, hogy a piaci előrejelzésekben a korábbinál jóval nagyobb most a bizonytalanság.

„A gazdasági környezet drasztikus romlása és a háztartásokat terhelő várható pluszkiadások miatt máris érezhető a kereslet visszaesése az autópiac különböző szegmenseiben. Ez jó eséllyel csökkenteni fogja az árnyomást, a piacon pedig a következő hónapokban alacsonyabb szinten állhat be az új egyensúly. Ha a használtautó-piac be is állítja az új rekordot, az kizárólag az első fél év kiemelkedő pörgésének lesz köszönhető.”

Ahogyan arra a Világgazdaság rámutat, az itthoni használtautó-piacon a két leggyakoribb márka az Opel és a Volkswagen volt, az előbbiből 57 600, az utóbbiből 49 800 cserélt gazdák az idei évben eddig.

Kapcsolódó írásaink