Gazdaság

A legkevésbé Ciprus, a legjobban Magyarország ingatlanjai drágultak 2015-höz képest

Az év első három hónapjában tovább emelkedtek a lakásárak, azonban az előzetes adatok alapján a hazai ingatlanpiaci forgalom már nem bővült tovább. Uniós összehasonlításban Magyarország a 2015-ös bázishoz viszonyított összevont lakáspiaci árindexe (234 százalék) továbbra is a legmagasabb.

A legkevésbé Ciprus, a legjobban Magyarország ingatlanjai drágultak 2015-höz képest
Az egyik országszerte működő piacösztönző a Zöld Otthon program
Fotó: MH/Katona László

Az első negyedévben áremelkedés jellemezte az Európai Unió teljes lakóingatlan-piacát. A 2015-ös bázishoz viszonyított lakásárindex uniós átlagban megközelítette a 145 százalékot, a legalacsonyabb értéket Cipruson (104 százalék), a legmagasabbat ismét Magyarországon (234 százalék) regisztrálták – derült ki az OTP Ingatlanpont közleményéből.

Megjegyzik, a magyarországi lakáspiac folyamataiba a KSH és az MNB friss statisztikái nyújtanak betekintést, azonban fontos megjegyezni, hogy a két árindex adatai az eltérő módszertan miatt némileg eltérnek egymástól, és a forgalmi adatok folyamatos beérkezésével a számadatok az év folyamán még akár nagy mértékben is változhatnak.

A KSH-hoz eddig beérkezett tranzakciók alapján az első negyedévben a lakáseladások száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest hasonló feldolgozottság mellett nem bővült tovább, a használt lakások és az új építésűek árváltozása továbbra is együtt mozgott. 2021. első három hónapjához képest a használt ingatlanok országos átlagára 20 százalékkal, az új lakásoké 19 százalékkal emelkedett. Míg a 2015-ös bázisévhez képest a használt és új lakások összevont nominális árindexe bőven megkétszereződött (234 százalék), addig a reálértéken számított változás 185 százalék volt.

„A 2022. január–márciusi időszakra vonatkozó előzetes forgalmi adatok még a tavalyi kiugrást és ezzel együtt a koronavírus-járvány előtti éveket idézik, azonban figyelembe kell vennünk, hogy az első két hónapban az otthonteremtési támogatások, a Zöld Otthon program és a családi adó-visszatérítés is pozitívan hatottak a piacra mind vidéken, mind a fővárosban. Az azóta eltelt hat hónap gazdasági és geopolitikai folyamatai és az előttünk álló időszak kilátásai alapján azonban feltételezhető, hogy a 2022. teljes év tekintetében a tavalyi, megközelítőleg 160 ezres lakáspiaci tranzakciószám – jelenlegi becslésünk szerint 10-15 százalékos – csökkenésére számíthatunk” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Kapcsolódó írásaink