Gazdaság

Tízezreket spórolhatnak most a lakást bérlők

Érdemes átbogarászni az albérleti szerződéseket és a kínálatot

Számos kiadott lakásnál augusztusban és szeptemberben van az évforduló, és sok esetben az inflációs mértékéhez van kötve az automatikus bérleti díjemelés. Ez tíz-húszezer forinttal drágíthatja a meglévő szerződések bérleti díjait, de van megoldás a spórolásra - áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében.

Tízezreket spórolhatnak most a lakást bérlők
Sok szerződésnek nyáron van az évfordulója, de a megbízható bérlők sok esetben nem emel árat a tulajdonos
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Júliusban 13,7 százalékos volt az infláció, így akiknél a bérleti szerződésben az éves infláció a bérletidíj-emelés alapja, azok lakástól függően jellemzően tíz-húszezer forintos drágulással számolhatnak. Fontos, hogy a bérleti szerződésekben az áremelés csupán lehetőségként van feltüntetve, megbízható bérlőknél például nem minden esetben drágítják a díjat. Mindenesetre a júliusi és az idei évre várható két számjegyű infláció hozzájárulhat a már kiadott albérletek további drágulásához – véli Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: akik az albérletpiaci drágulás és a tulajdonos infláció miatti bérletidíj emelését soknak tartják, azok kisebb, olcsóbb albérletre válthatnak, erre pedig talán most van a legjobb lehetőség. Az elmúlt hetekben az albérletpiac tanévkezdés előtti szezonjában jelentősen megnőtt a kínálat. Ők extra keresletet hozhatnak a piacra, csakúgy mint azok, akiknél ezekben a napokban derül ki, hogy nem jutottak kollégiumi férőhelyhez.

A portál adatai szerint augusztus közepén közel tizenkétezer kiadó lakóingatlanból várt bérlőre országszerte. Ez 19 százalékos bővülést jelent az egy hónappal korábbi szinthez képest.

Nem csak a bérleti szerződések évfordulója miatt kereshetnek sokan olcsóbb lakást, hanem azért is, mert a kedvezőtlen adottságú albérletek rezsiköltségei jelentősen növekedhetnek a jövőben. Erre is megoldást jelenthet, ha a bérlők a jelenlegi bőségesebb kínálatból energiatakarékosabb, olcsóbb és kisebb rezsiköltségű kiadó lakást választanak.

Árkülönbség a megyeszékhelyek közt

Az átlagos bérleti díjak a budapesti kínálati piacon augusztus közepén 195 ezer forintot tettek ki, szemben az egy évvel korábbi 145 ezer forinttal. Már nyolc kerületben (I., II., III., V., VI., XI., XII., XIII.) legalább 200 ezer forint az átlagos bérleti díj.

A megyeszékhelyeken az összesített átlagos bérleti díj 120 ezer forintra emelkedett a tavalyi 105 ezer forintról, de a különbségek tetemesek. Székesfehérváron 160 ezer forint az átlagos albérletár, Győrt és Veszprémet 150-150 ezer forint jellemzi. Debrecenben a kínálatbővülés 10-15 ezer forintos átlagos bérletidíj-csökkenést hozott, így az átlag 136 ezer forintot tesz ki. Tatabányán 130 ezer, Kecskeméten 110 ezer forintért kínálják a bérelhető lakóingatlanokat. Az albérletpiaci díjak szempontjából Miskolcon, Szolnokon, Kaposváron, Békéscsabán és Salgótarjánban a legkedvezőbbek a díjak, 90 és 100 ezer forintra rúgnak.

Kapcsolódó írásaink