Gazdaság

Elindult az első, Afrikába tartó élelmiszersegély-szállítmány az ukrán kikötőből

Egy, az ENSZ által bérelt hajó elindult a pivdennyji kikötőből Dzsibuti felé, a háború kezdete óta az első búzaszállítmányt szállítva Afrikába.

Elindult az első, Afrikába tartó élelmiszersegély-szállítmány az ukrán kikötőből
A Brave Commander nevű 23 ezer tonna búzával megrakott hajó várhatóan két hét múlva érkezik Afrika szarvához
Fotó: AFP/NurPhoto/STR

Elindult az ország fekete-tengeri kikötőjéből, Pivdennyijből az első hajó, amely az orosz invázió februári kezdete óta humanitárius élelmiszersegélyt szállít Afrikába Ukrajnából – jelentette be az ukrán kormány.

A 23 ezer tonna búzával megrakott, az ENSZ által bérelt Brave Commander kedden indult el Dzsibuti felé, az etiópiai fogyasztóknak szánt szállítmányokkal – közölte közleményében az ukrán infrastrukturális minisztérium.

A minisztérium közölte, hogy az ENSZ-szel együttműködve igyekszik növelni „az afrikai lakosság szociálisan kiszolgáltatott részeinek élelmiszer-ellátását”, miközben egyre nagyobb az aggodalom a Moszkva Ukrajna elleni háborúja következtében kialakult globális élelmiszerválság miatt.

Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter elmondta, hogy a Brave Commander várhatóan két héten belül megérkezik Afrika szarvához.

Ukrajna gabonaexportja visszaesett az ország fekete-tengeri kikötőinek orosz blokádja miatt, ami felhajtotta a globális élelmiszerárakat, és hiánytól való félelmet keltett Afrikában, Ázsiában és a Közel-Keleten.

Az ukrán kikötőket a múlt hónapban nyitották meg újra, miután Moszkva és Kijev között az ENSZ és Törökország közvetítésével megállapodás született, amely lehetővé tette Ukrajna számára, hogy több százezer tonna gabonát, egyéb élelmiszert és műtrágyát exportáljon a globális vevőknek.

A török védelmi minisztérium szerint eddig összesen 21 hajó hagyta el az ukrán kikötőket a megállapodás keretében.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom