Gazdaság

Hálózatfejlesztés kell az orosz import csökkentéséhez

Az orosz energia helyettesítéséhez Európa-szerte jelentős hálózatfejlesztésekre lesz szükség, leghamarabb a következő nyárra készülhet el új kapacitás.

Hálózatfejlesztés kell az orosz import csökkentéséhez
Az LNG szállítása és továbbítása sem mindenütt megoldott
Fotó: AFP/Koen Van Weel

Az Európai Unió energiapolitikájának legfontosabb aktuális célkitűzése az orosz szállítások mielőbbi leállítása. A döntéshozók a gázt elsősorban LNG (cseppfolyósított földgáz)-beszerzéssel helyettesítenék, amihez azonban egyelőre nem áll rendelkezésre a megfelelő infrastruktúra  - emlékeztetett közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője.

A legtöbb európai LNG terminál az Ibériai-félszigeten van, azonban a spanyol–francia vezeték kapacitása túl szűkös a megfelelő mennyiségű gáz Franciaországba történő szállításához. Ezért jelenleg az EU egyik kiemelt prioritású energetikai beruházása a vezeték bővítése, amely csak jövő nyárra valósítható meg.

Spanyolország szerint kilenc hónap alatt elkészülhet az Ibériai-félszigetet és Franciaországot összekötő gázvezeték, miután Németország is támogatásáról biztosította a régiót Európa középső részével összekötni szándékozó tervet – írja a Financial Timesra hivatkozva a Vg.hu az új vezetékkel kapcsolatban.

Kapcsolódó írásaink

Fogyasztáskorlátozás jöhet Németországban

ĀMinden egyes nappal nő a kockázat, hogy Németország nem tudja feltölteni tározóit – mondta a Magyar Hírlapnak Hortay Olivér – Energetikai együttműködésről tárgyalt a német és a kanadai külügyminiszter