Gazdaság

Fellendítheti a debreceni ingatlanpiacot a frissen bejelentett gigaberuházás

Jelentős változás következhet Magyarország második legnépesebb városának ingatlanpiacán. A falusi csok, valamint a covid miatti kiköltözési hullám csökkenő tendenciát eredményezett az elmúlt években, de a napokban bejelentett, 9000 munkahelyet teremtő gigaberuházás a Duna House várakozása szerint újra erősödő ingatlanpiaci aktivitást fog jelenteni Debrecenben és a környékén is. 

Fellendítheti a debreceni ingatlanpiacot a frissen bejelentett gigaberuházás
A másik vonzerőt a BMW-beruházás jelenti Debrecennek
Fotó: MH/Purger Tamás

Számos megvalósult és tervezett ipari beruházás tartja magasan Deberen népszerűségétA kiköltözési hullám ennek ellenére itt is érezhető, a falusi csok lehetőséget teremtett a családoknak a kedvezményes otthonteremtésre a környező településeken, és sokan választották a nagyvárosi élet helyett a vidéki nyugalmat a pandémia alatt, így 2011-hez képest közel öt százalékponttal esett vissza a népesség száma 2021-re.

„Debrecen a kelet-magyarországi régió kulturális, szellemi és gazdasági központja, ennek ellenére a változó kamatkörnyezet és az ország egészében tapasztalható gazdasági bizonytalanság itt is lassította az ingatlanpiaci aktivitást, a 2018-as csúcshoz képest ötödével kevesebb ingatlantranzakció zárult a városban 2021-ben a KSH szerint.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A régióban a cívisvárosban lehet a legdrágábban ingatlanhoz jutni. A Duna House első féléves értékesítési adatai alapján az átlagos négyzetméterár 650 ezer forint, az átlagos lakásár pedig 41 millió forint. „A használt ingatlanok szűkülő kínálata mellett meghatározó, az országátlaghoz képest magasabb arányban vannak jelen az újépítésű ingatlanok Debrecen portfóliójában. Az országban tapasztalható áremelkedés mind a használt, mind az új ingatlanoknál jelentős, átlagosan 800 ezer Ft/m2-ért kapható itt új építésű, de van olyan projekt, amely megközelítőleg fővárosi árakon, 1,5 millióért kínálja négyzetméterét egy lakásnak.” – folytatta a szakértő.

A múlt héten bejelentett, monumentális elektromos autóipari beruházás előreláthatólag élénkítő hatással lesz Debrecen és környéke ingatlanpiacára, valamint tovább növeli majd a vidéki viszonylatban magasnak számító, 32 százalékos befektetői arányt is a Duna House szakértőinek várakozásai szerint.

Kapcsolódó írásaink