Gazdaság

Több mint ötödével nőtt a megújulókból termelt villamos energia mennyisége

Jelentősen, több mint ötödével emelkedett a megújuló forrásból termelt villamos energia bruttó mennyisége a tavalyi év azonos időszakához képest, az országos bruttó hazai villamosenergia-termelés pedig 11,5 százalékkal nőtt az előző év májusi adatokhoz képest – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb, 2022. májusi adatokat közlő energiastatisztikai riportjából.

Több mint ötödével nőtt a megújulókból termelt villamos energia mennyisége
Egyre megkerülhetetlenebb a napenergia, a megújuló erőforrások használatán belül háromnegyedes részarányt képvisel
Fotó: MH/Purger Tamás

Az országos primerenergia-termelés 2022 májusában 33,35 PJ volt, amely 2,47 PJ-lal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,11 PJ-lal, az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,21 PJ-lal és az egyéb nem megújuló forrásokból származó energiatermelés 0,13 PJ-lal csökkent, míg a nukleáris forrásból származó 2,94 PJ-lal emelkedett az előző év azonos időszakához képest – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

A bruttó villamosenergia-termelés 3 052 GWh volt, amely 11,5 százalékkal magasabb, mint 2021 azonos hónapjában, és a legmagasabb május havi termelt mennyiséget jelentette 2008 óta.  A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 23,1 százalékkal emelkedett, míg a fosszilis alapú 10,2 százalékkal, az egyéb forrásból termelt villamos energia 22,3 százalékkal csökkent az előző év májusához képest.

A megújuló forrásból termelt villamos energia bruttó mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 20,7 százalékkal emelkedett. A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 73,3 százalékát a napenergia, 17,6 százalékát a biomasszaforrás, négy százalékát pedig a szélenergia biztosította.

Kapcsolódó írásaink