Gazdaság

Tízezer álláskereső elhelyezkedését támogathatja a kormány a vidéki régiókban

Augusztus 15-től indul a Vállalkozások regionális munkaerő-támogatása program. A cégek az újonnan felvett, vidéken regisztrált álláskeresők után legfeljebb havi 150 ezer forint vissza nem térítendő bérköltség támogatásra pályázhatnak – jelentette be Kutnyánszky Zsolt.

Tízezer álláskereső elhelyezkedését támogathatja a kormány a vidéki régiókban
A legfeljebb fél éven át biztosított állami hozzájárulás célzottan ösztönzi a nehezebb foglalkoztatási helyzetűek munkába állását
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta, a legfeljebb fél éven át biztosított állami hozzájárulás célzottan ösztönzi a nehezebb foglalkoztatási helyzetűek – például pályakezdők, alacsony iskolai végzettségűek vagy kisgyermeket nevelők – munkába állását.

Az új program Budapesten és Pest megyén kívül az ország minden részében, az összes vidéki régióban elérhető lesz a hónap közepétől. A támogatás célcsoportjába tartozik, aki még nem töltötte be a 25. életévét, 25–30 év közötti pályakezdő, 50 év feletti, legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, legalább 6 hónapja regisztrált álláskereső. De hasonlóképpen támogatható az is, aki legfeljebb 30 napja lépett ki a közfoglalkoztatásból, megváltozott munkaképességű, kisgyermeket nevel, ápolási díjban részesül, vagy a hamarosan megjelenő felhívásban felsorolt vidéki kistelepülések valamelyikének lakosa.

A támogatás mértéke a fenti csoportok legalább egyikébe besorolható álláskereső foglalkoztatása esetén a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a ténylegesen átutalt szociális hozzájárulási adó fele. Ha az újonnan felvett munkatárs több felsorolt kritériumnak is megfelel, a vállalkozás a bruttó bér és a szocho 75 százalékáig igényelhet támogatást. A munkaadó teljes, napi 8 órás munkaidő esetén egy álláskereső után legfeljebb havi 150 ezer forint bértámogatást kaphat legfeljebb hat hónapon át.

Augusztus 15-én teszik közzé részletes dokumentációt a www.munka.hu oldalon – áll a TIM közleményében.

Kutnyánszky Zsolt kifejtette: a kormány az egyik legfontosabb feladataként kezeli a munkaalapú gazdaság kiépítésében elért eredmények megvédését, a teljes foglalkoztatás kivívását. A rendkívüli kihívások ellenére a legfontosabb munkaerőpiaci mutatók a rendszerváltás óta mért legkedvezőbb szinteken állnak. Az álláskeresők számában az elmúlt hónapokban regisztrálták az utóbbi három évtized legalacsonyabb értékeit. A vidéken napokon belül megnyíló lehetőség akár tízezer fő munkába állását segítheti. A közép-magyarországi régióban pedig változatlanul fut a Vállalkozások munkaerő-támogatása program. A csaknem két éve indult kormányzati kezdeményezésnek köszönhetően eddig országszerte közel 50 ezer álláskereső helyezkedett el, összesen mintegy 32 milliárd forint támogatással.

Kapcsolódó írásaink

Rekordalacsony a munkanélküliek száma

Ā2020 júniusa óta 145 ezer fővel sikerült csökkenteni az álláskeresők számát, a foglalkoztatás pedig folyamatosan nő, a március–májusban mért 74,2 százalékos ráta minden eddigi tavaszi adatnál magasabb