Gazdaság

Kinyitottak a kocsmák, mégis inkább otthon isszuk a sört

A koronavírus-járvány időszakában sokan otthon fogyasztottak sört, ahogy a kocsmák és az éttermek világszerte bezártak. Egy friss kutatás eredménye szerint azonban az otthoni sörözés népszerűsége az újranyitásokat követően is megmaradt.

Kinyitottak a kocsmák, mégis inkább otthon isszuk a sört
A bárok újranyitása ellenére is népszerű maradt az otthoni sörfogyasztás
Fotó: AFP/Justin Tallis

Miközben a sörkedvelők világszerte visszatérhettek a bárokba és az éttermekbe a koronavírus-járvány enyhülésével, egy friss kutatás szerint az otthoni sörfogyasztás továbbra is népszerű.

A Statista vizsgálata – amelyet az Origo szemlézett – arra jutott, hogy 2019-hez képest idén sokkal többen választják az otthoni sörfogyasztást annak ellenére is, hogy ma már a bárok is világszerte kinyitottak.

A legnagyobb európai gazdaságok söreladási adatai szerint például Spanyolországban 2019-ben az otthoni sörfogyasztás a bevételek 15 százalékát adta, míg a vendéglátóhelyek 85 százalékkal járultak hozzá az összbevételhez.

Elmondásuk szerint 2022-ben ez 17–83 százalék volt, vagyis az idei évben még nem tértek vissza a járvány előtti arányok.

Az Egyesült Királyságban ugyanez az arány 2019-ben 28–72 százalék volt, 2022-ben pedig 37-63 százalék. Németországban 2019-ben 39–61 százalékos volt az otthoni és a nyilvános sörfogyasztás megoszlása, idén pedig 48–52 százalék.

A felmérés emellett úgy számol, hogy idén a globális söripar közel 564 millliárd dolláros bevételt produkálhat, és 2022 és 2025 között pedig a szektor éves bevétele 10,34 százalékkal nőhet. A legnagyobb bevételt generáló ország Kína lehet ebben az évben, 121,4 milliárd dollárral.

Kapcsolódó írásaink

Jól fogy a sör

ĀEmelkedik az idei sörfogyasztás, de még nem döntött csúcsot