Gazdaság

Rekordalacsony a munkanélküliek száma

Továbbra is nagyon alacsony a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, 2010 óta mintegy harmadára csökkent a munka nélkül lévők száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint – mondta el  Kutnyánszky Zsolt, az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár szerdai közleményében.

Rekordalacsony a munkanélküliek száma
Az idei számok közel vannak a tavalyi rekordhoz
Fotó: MH

Az államtitkár ehhez hozzátette: a júliusi 231 ezres adat azt jelenti, hogy a rendszerváltás óta ez a második legalacsonyabb szám, ami mindössze pár száz fővel haladja meg az előző havi rekordértéket.

A kormány továbbra is elkötelezett a munkanélküliség csökkentésében, a munkaalapú társadalom megvédésében. A foglalkoztatáspolitika sikerességét jól mutatja, hogy folyamatosan csökken az álláskeresők száma, a pandémia okozta munkaerőpiaci nehézségeket jól kezelte a kormányzat. Több százezer munkahelyet sikerült megvédeni, és több tízezret létrehozni, ami a jól irányzott válságkezelő programoknak köszönhető.

2020 júniusa óta így mintegy 145 ezer fővel sikerült csökkenteni az álláskeresők számát, a foglalkoztatás pedig azóta folyamatosan nő, a március–májusban mért 74,2 százalékos ráta minden eddigi tavaszi adatnál magasabb – sorolta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közleménye.

Kutnyánszky Zsolt elmondta: „A munkaerőpiac továbbra is stabil, hónapok óta 4,7 millióan dolgoznak hazánkban, a munkanélküliségi ráta pedig közelíti a három százalékot. Az álláskeresők számában az elmúlt hónapokban regisztrálták az utóbbi három évtized legalacsonyabb értékeit, de a következő időszak rendkívüli kihívásokat tartogat a munkahelyek megőrzésében is. Az ukrajnai háború és az energiaválság miatt gyorsan változó, bizonytalan gazdasági helyzet a munkaerőpiacra is hatással lehet.”

Kapcsolódó írásaink