Gazdaság

Magyarországnak sikerülhet feltölteni gáztározóit októberig

Elképzelhető, hogy az év vége felé az európai országokban különböző mértékben ugyan, de korlátozni kell a gázfogyasztást. Idehaza jó az arány, az Oroszországgal szerződött gázmennyiség közel kilencven százaléka megérkezik.

Magyarországnak sikerülhet feltölteni gáztározóit októberig
A szerződött mennyiség jelentős része megérkezik
Fotó: MH/Katona László

A stratégiai cél az lenne, hogy a fűtési szezon kezdetéig a kapacitás minimum 80, de inkább 85 százalékáig feltöltsék a gáztározókat – nyilatkozta a Novekedes.hu-nak Kerekes György, a Makronóm Intézet szakmai vezetője. Jelen pillanatban európai szinten 59,43 százalékon áll a mutató, és a feltöltés üteme egyre csak lassul.

Ami a hazai helyzetet illeti, a kapacitások 40 százalékáig töltöttek, de hozzánk folyamatosan érkezik a gáz, most elsősorban a török áramlaton, ahol épp most fejezték be a karbantartást, így onnan újra zavartalanul jöhet a földgáz. Elképzelhető, hogy az év vége felé az európai országokban különböző mértékű fogyasztáskorlátozás jöhet, de ez még nem a lakosságot érinti.

Hazánkban a földgázt fűtésre, áramtermelésre és ipari célra egyaránt használják.

A legtöbb gáz Ukrajna felől, illetve a Török Áramlaton keresztül jön hozzánk. Az Északi-Áramlat „csökkentett” üzemmódja miatt Ausztria felől az eredetileg szerződött mennyiségnek csak a fele érkezik jelenleg. A szerződött gázmennyiség 88–89 százalékát kapjuk – húzta alá a lapnak adott nyilatkozatában a szakértő.

Úgy látja, Magyarországon a fűtési szezon kezdetére jó esély van rá, hogy a szükséges szintig feltöltsük a tározóinkat.

Ami még érdekes tendencia, földrajzi értelemben ahogy távolodunk Oroszországtól, úgy csökken az orosz energiahordozó jelentősége. Németországban nagyjából a földgáz fele részben orosz eredetű, Spanyolországnak viszont földrajzi távolsága okán már „csupán” az ár az egyedüli meghatározó tényező.

Arra is kitért még a szakértő, hogy az ellátási gondok nem a háborúval kezdődtek, azok eredete még a koronavírus-járvány előttre nyúlik vissza.

Ugyanis „már a covidjárvány kitörése előtt is jelezték a földgáztermelő cégek, hogy gond lehet az ellátással, mert elmaradtak a szükséges beruházások, fejlesztések, a klímavédelem előtérbe kerülése miatt a bankok ugyanis nem szívesen finanszírozták a szénhidrogén beruházásokat, amelyek most nagyon hiányoznak” – fogalmazott Kerekes György.

Kapcsolódó írásaink