Gazdaság

Nyári diákmunka program: Már szinte minden regisztrált diák dolgozik

Június közepe óta jelentkezhettek és július elejétől állnak munkába a kormányzati bértámogatással vakációs foglalkoztatáshoz segített 16-25 évesek. A Nyári diákmunka program idei felhívására eddig 19 312 középiskolás vagy egyetemista regisztrált, 19 144 fiatal már szünidei állást talált közel négyezer munkáltatónál - derül ki a Technológiai és Ipari Minisztérium keddi Facebook-bejegyzéséből.

Nyári diákmunka program: Már szinte minden regisztrált diák dolgozik
Nemcsak a személyi jövedelemadó megfizetése alól mentesülnek, hanem az adminisztrációtól is (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Katona László

A foglalkoztatók kérelmei alapján még további legalább másfélezer kiadó hely akad önkormányzatoknál, a mezőgazdaságban vagy a turizmus-vendéglátásban. A 25 év alattiaknak idéntől még inkább érdemes a nyár egy részét munkával tölteniük, hiszen keresetük után januártól nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, többet tarthatnak meg belőle saját céljaikra.

A Nyári diákmunka programban 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok foglalkoztatása támogatható. A helyhatóságok számára legfeljebb két hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás után fizetett bért. A cégeknél legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalja át.

A tárca adatai szerint ötből négy támogatott fiatal önkormányzatoknál segít be, de már jóval több mint háromezren dolgoznak szállodákban, éttermekben, cukrászdákban, lángossütőkben is. A Technológiai és Ipari Minisztérium július elején közel másfélszeresére emelte az idei kiírás eredetileg kétmilliárd forintos keretösszegét. A kérelmezett támogatások értéke már a 2,5 milliárdot közelíti, a leszerződött összeg is több mint 2,1 milliárd, de így lenne forrás még több fiatal foglalkoztatásának ösztönzésére is.

2013 óta mintegy 26 milliárd forint állami támogatással több mint 261 ezer tanuló vagy hallgató szerezhetett munkatapasztalatot a Nyári diákmunka programban. 2022-ben a gyakorlati jártassághoz és zsebpénzhez jutáson túl újabb nyomós érvként hozható fel a fiatalok szabadidős szorgoskodása mellett az idén bevezetett szja-mentességük.

Kapcsolódó írásaink

Elindult a Nyári diákmunka program

ĀA nagy érdeklődésre tekintettel az idei kiírás eredetileg kétmilliárd forintos keretösszegét mintegy egymilliárd forinttal toldotta meg a Technológiai és Ipari Minisztérium