Gazdaság

Vis majort jelentett egy európai ügyfelének a Gazprom

Vis majort jelentett a gázszállításra az orosz Gazprom legalább egy európai ügyfelének - közölte a Reuters egy általa megtekintett dokumentumra hivatkozva hétfőn.

Vis majort jelentett egy európai ügyfelének a Gazprom
Moszkvának joga van az Északi Áramlat-1 leállítására, mondja az orosz kormányfőhelyettes
Fotó: MH

A távirati iroda tájékoztatása alapján a június 14-én keltezett levélben a Gazprom, az orosz gázexport-monopólium arról értesítette nagyfogyasztónak számító európai ügyfelét, hogy szállítási kötelezettségeit a rajta kívül álló, „rendkívüli" körülmények miatt nem tudja teljesíteni.

A szállítási szerződésekben rögzített vis major intézkedés a június 14-étől kezdődő szállításoktól kezdve lépett életbe. A vis major egy olyan záradék, amelyet akkor alkalmaznak, ha valamely vállalkozást rajta kívül álló, általa nem befolyásolható okok akadályoznak szerződési kötelezettsége teljesítésében.

A Reuters hírügynökséget tájékoztató gázpiaci kereskedelmi forrás szerint a levél az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő szállításokra vonatkozik, amely az orosz gáz Németországba és azon túlra vezető fő útvonala.

A Gazprom egyelőre nem kommentálta a hírügynökségi értesülést.
Az Északi Áramlat-1 gázvezetéken jelenleg szünetelnek a szállítások az előre bejelentett rendszeres karbantartási munkák miatt. A leállás a tervek szerint július 21-éig tart.

Kapcsolódó írásaink