Gazdaság

Duplájára emelkedhet a paksi atomerőmű kapacitása a két új blokkal

Szijjártó: Magyarország hatalmas lépést tesz a villamos energia terén az önellátás irányába, ősszel indulhat a tényleges építkezés

A paksi bővítés idén ősszel a létesítési fázisba léphet. Az építkezési munkálatok megkezdéséhez további négy fontos engedélyt kell kiadnia az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH).

Duplájára emelkedhet a paksi atomerőmű kapacitása a két új blokkal
Az atomenergia áramtermelési célú felhasználására nincs uniós korlátozás
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Sikerült minden olyan függő kérdést tisztázni a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezetőivel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a paksi bővítés idén szeptemberben átléphessen a második, konkrét építkezési fázisba – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Isztambulban.

A tárcavezető Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt, majd ezt követően arról számolt be, hogy a találkozón áttekintették a beruházással kapcsolatos teendőket, így minden adott ahhoz, hogy a projekt idén ősszel átléphessen az úgynevezett létesítési fázisba – tudatta az MTI. Mint ahogyan a tárcavezető mondta, az építkezési munkálatok megkezdéséhez további négy fontos engedélyt kell kiadnia az Országos Atomenergia Hivatalnak.

Ezek közül a létesítési engedély a legfontosabb, de beadták már a kérelmet a reaktortartályra, a nukleáris szigetre és az ötös reaktorépületre vonatkozóan is. Kiemelte: az orosz fél biztosítja az összes olyan dokumentációt, amely szükséges ahhoz, hogy az OAH mielőbb megalapozott véleményt tudjon mondani – közölte a távirati iroda. „Amennyiben minden összeáll a mai megállapodásnak megfelelően, akkor teljes mértékben reális, hogy a paksi atomerőmű beruházása a második, létesítési fázisba lép szeptemberben” – fogalmazott.

Szijjártó Péter rámutatott, mindez szükséges ahhoz, hogy 2030-ra működésbe léphessen a két új blokk, s így az erőmű kapacitása a jelenlegi kétezer megawattról négyezer-négyszáz megawattra emelkedjen.

„Magyarország hatalmas lépést tesz a villamosenergia terén az önellátás irányába, és ez a mostani helyzetben, amikor a nemzetközi energiapiacon teljesen irracionálisan nőnek az árak, hatalmas előnyt jelent majd Magyarország számára” – jelentette ki. „A nemzetközi energiapiac zavarainak, válságainak nem leszünk oly mértékben kitéve, mint jelenleg, és nem leszünk oly mértékben kitéve, mint sok más ország” – tette hozzá.

A miniszter végezetül aláhúzta, hogy az Európai Unió szankciói­nak meghozatalakor kimondták, sőt jogszabályban rögzítették, hogy a nukleáris energia békés, polgári célú felhasználása nem tartozik a korlátozások hatálya alá, és a Rosz­atom maga sem került rá semmilyen szankciós listára, így az együttműködés nem ütközik semmilyen szabályba. Végezetül a Külügyminiszter bejelentette, hogy Jákli Gergely, az Eximbank korábbi vezérigazgatója fogja szeptember 1-jétől átvenni a Paks II. Zrt. vállalat vezetését.

Kapcsolódó írásaink