Gazdaság

A magyarság összetartozása a válságokban is biztos kapaszkodó

A magyar nemzet ma erősebb, mint az elmúlt 100 évben bármikor, az összetartozásunk a válságokban is biztos kapaszkodó – jelentette ki Varga Mihály a Székely Fesztivál megnyitóján a Millenárison. A pénzügyminiszter kiemelte: a kormány az elmúlt 12 évben több száz milliárd forinttal támogatta a külhoni magyarokat segítő fejlesztéseket.

A magyarság összetartozása a válságokban is biztos kapaszkodó
Varga Mihály pénzügyminiszter, a rendezvény fővédnöke beszédet mond a 8. Székely Fesztivál megnyitóján Budapesten
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A mostani, járványokkal, háborúval terhelt időkben is előnyt jelentenek az erősödő az anyaországi és külhoni kapcsolatok – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: a kormány célja, hogy segítse a szülőföldön való megmaradást, ezért az elmúlt években 200 milliárd forinttal támogatták a külhoni magyar vállalkozásokat.

A kormány olyan Kárpát-medencei gazdasági tér kialakításán dolgozik, amely erősíti a térség termelését, munkahelyeket teremt, fokozza az önellátás képességét – emelte ki a pénzügyminiszter.

Mint fogalmazott: olyan erőforrásként tekintünk a külhoni magyar vállalkozásokra, amelyek megerősítik a magyar gazdaságot, de fordítva is így van: a magyar gazdaság is segíteni tudja az ő működésüket.

A tárcavezető a péntektől vasárnapig tartó Székely Fesztiválról szólva elmondta: a rendezvény amellett, hogy teret ad az anyaországi és külhoni magyarok találkozásának, lehetőséget kínál Székelyföld és Magyarország gazdasági kapcsolatainak szorosabbra fűzésére is. A járvány miatti két év kényszerszünet után a rendezvény tovább gazdagodott, kiállítókkal, programokkal és kulturális bemutatókkal több ezer látogatót várnak – tette hozzá Varga Mihály.

A pénzügyminiszter emlékeztetett: tavasszal bebizonyosodott, hogy a magyarok határon innen és túl is támogatják a kormány nemzetépítő politikáját, amely szerint a Kárpát-medence magyarságának nemcsak a múltja közös múltja, hanem jelene és jövője is van.

Kapcsolódó írásaink