Gazdaság

A válság idején is biztosított a hazai élelmiszerellátás

A kormány jól döntött, hogy stratégiai ágazatnak tekinti a mezőgazdaságot. A legfőbb cél, hogy tovább nőjön a magyar termékek aránya az országban

A háború okozta kihívások átrendezik a gazdaságpolitika hangsúlyait: felértékelődik a biztonságos ellátás, nagyobb szerepe van a tartalékok képzésének és a kockázatok csökkentésének – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Kecskeméti Konzerv Kft. kapacitásbővítő fejlesztésének átadó ünnepségén a tárca közleménye szerint.

A válság idején is biztosított a hazai élelmiszerellátás
Varga Mihály (középen): A jövő évi költségvetés megvédi a munkahelyeket
Fotó: MTI/Bús Csaba

A magyar élelmiszeripari vállalkozásoknak és a kormánynak köszönhetően Magyarország még válságok idején is képes ellátni magát élelmiszerrel – közölték. A vállalkozás 3,3 milliárd forintos beruházását a Nagyvállalati Beruházási Támogatás keretében a kormány 1,2 milliárd forinttal segítette. A háború nemcsak az ország fizikai biztonságának és energiaellátásának fontosságára, hanem az élelmiszer-ellátás biztonságára is ráirányította a figyelmet, és igazolja a kormány politikáját.

A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány jól döntött, hogy stratégiai ágazatnak tekinti a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, ennek köszönhetően majdnem harminc százalékkal emelkedett a magyar mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt tizenkét évben. Míg 2004–2010 között az élelmiszer-gazdaság zsugorodása 16 százalék volt, addig ma már a kiskereskedelemben a hazai élelmiszerek aránya hetven százalék felett van. Az a cél, hogy tovább növeljük a magyar termékek arányát – szögezte le. Kiemelte: az ágazat teljesítménye idén is növekedhet, az első negyedévben a mezőgazdaságban húsz százalékkal, az élelmiszeriparban pedig kilenc százalékkal emelkedtek a beruházások.

A miniszter emlékeztetett: a jövő évi költségvetés megvédi a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a családokat és a magyar emberek biztonságát. A büdzsé továbbra is támogatja a munkahelyek létrejöttét és megtartását, ezért a munkát terhelő adók továbbra is alacsonyak maradnak – szögezte le.

A miniszter többek között arról is szót ejtett, hogy a Kecskeméti Konzerv Kft. a magyar mezőgazdasági termékek feldolgozásában vállal igen fontos szerepet, termékeinek több mint kilencven százalékát exportálja, a piacvezető gyártók közé tartozik Európában és Magyarországon is.

Könnyebb hitelhez jutás az agráriumban

Új, kedvezményes kezességvállalás igényelhető 2022. július 1-jétől 2022 végéig az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) Krízis Agrárgarancia Programjának II. szakasza keretében a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az élelmiszer-kis- és -nagykereskedelem, illetve az agráriumhoz kötődő vállalkozások, őstermelők számára – közölte az Agrárminisztérium. Az alapítvány ezzel segíti az orosz–ukrán konfliktus okozta geopolitikai válság miatt nehéz helyzetbe került élelmiszer-ágazatot. Az ezen a jogcímen nyújtott agrárkezesség díja várhatóan mindössze a hitelösszeg 0,25 százaléka, ami lehetővé teszi, hogy a bankok kockázatainak 90 százalékát átvállalja az alapítvány. Az agrárium és a teljes élelmiszer-ágazat fejlődése érdekében az AVHGA továbbra is stabilan biztosítja a kezességvállalást, amelyhez az Agrárminisztérium költségvetési díjtámogatást is nyújt. Ezt a vállalkozások a hitelező bankjukon keresztül igényelhetik – hívták fel a figyelmet. (MT)

Kapcsolódó írásaink