Gazdaság

Óvakodj az Elf Bartól!

Kicsi, színes, gyümölcsös ízű és hódít a tizenévesek körében: ez az Elf Bar, egy új típusú eldobható e-cigaretta, ami a forgalmazó szerint még segít is a dohányzásról való leszokásban. Hiába népszerű a „dohányzás legújabb generációjaként” emlegetett pálcika, a szakértők nem győznek figyelmeztetni annak káros hatásaira. A kellemes gyümölcsös íz könnyű fogyaszthatóságot okoz, a használója így sokkal többet szív belőle, mint amennyit egy hagyományos cigarettából, így az Elf Bar használata magas nikotintartalma miatt hamar függőséghez vezet. Milyen magyarázata lehet annak, hogy a fiatalok körében még az ismert kockázatok ellenére is ennyire népszerű ez az új trend? Kik az igazán veszélyeztetettek a függőség szempontjából és mit tehetnek a szülők, ha védeni szeretnék gyerekeiket az Elf Bar-hoz hasonló káros divathullámoktól? Fodor-Horváth Zsófia pszichológust, a 888.hu munkatársát kérdeztük. 
 

Óvakodj az Elf Bartól!
A felvétel illusztráció
Fotó: MH

– A fiatalok körében új trend terjed, ami korántsem tűnik veszélytelennek. Az Elf Bar, amit a forgalmazók a dohányzás legújabb generációjaként emlegetnek hódít a Z-generáció köreiben. Az egészségre gyakorolt hatásait még nem ismerjük pontosan, hiszen nincs róla annyi információ, hogy hosszú távú következtetéseket vonhassunk le. Mi lehet az oka annak, hogy egy ennyire rizikósnak tűnő trend ilyen vonzó lehet a fiatalok körében? 

– Egyrészt az elérhetőség az, ami vonzóvá teszi, hiszen az Elf Bar bárki számára elérhető, ha rákeresünk, előbb kerülnek elénk olyan oldalak, ahonnan rendelni lehet, mint ahol olvasni róla. Másrészt a rizikó ténye, a „tilosban járás” izgalma már önmagában vonzó lehet a tinédzserek számára, ahhoz azonban, hogy ezt megértsük, ismernünk kell egy picit a tizenévesek lélektanát. Egy iskolás korú gyerek életében óriási szerepet játszik az, hogy a kortársai elfogadják, a hozzájuk való alkalmazkodás egyre nagyobb szerepet tölt be az életükben. Ez sok esetben azt is jelentheti, hogy a tizenévesben kialakult értékek, amiket a családja épített és erősített meg benne átalakulnak, fontosabb lesz az, amit a barát vagy barátnő gondol, még akkor is, ha az szembe megy mindennel, amire őt otthon tanították. Ezt szoktuk tipikusan „kamaszkori lázadásnak” hívni, ami rendre kisebb-nagyobb konfliktusokat okoz a családban. Most épp az Elf Bar az aktuális divat, amiből „ha kimaradsz, lemaradsz” – legalábbis ez az érzet alakulhat ki egy kamaszban. Épp annyira rizikós, hogy a kamasz be meri vállalni a kipróbálását vagy az alkalmankénti használatát – ezzel biztosítva helyét a kortársak körében. Az igazán negatív hatásai pedig – amennyire ismerjük – pár használat után még úgysem jelentkeznek, így a kipróbálástól való félelem hamar el tud párologni az Elf Bar gyümölcs ízű párájában. 

Fodor-Horváth Zsófia
Fodor-Horváth Zsófia
Fotó: MH

– Az orvosok pont a látszólag csak „könnyű, gyümölcsös élvezetet” nyújtó hatás miatt figyelmeztetnek, hiszen a használók sokkal könnyebben adagolják túl az Elf Bar-t, ami rövid távon súlyos nikotin függőséghez vezethet. Úgy tűnik a fiatalokat ez sem rettenti vissza. Hogyan lehet őket mégis figyelmeztetni a veszélyre? 

– Az a tapasztalat, hogy a tiltás általában nem vezet jóra, sőt: csak titkolózást érünk el vele. Érdemes letakarni a konkrétumokat, ha meg akarjuk érteni ezt a helyzetet, az Elf Barral kapcsolatban ugyanis legkevésbé a szer a lényeges. Ez most azért kap ekkora figyelmet, mert feltehetőleg egy hosszútávon meglehetősen káros és illegálisan terjesztett trendről van szó. De az értelmetlennek tűnő, kamaszos divathullámokból rengeteget fel lehetne sorolni, kicsit több, mint tíz éve pedig komoly problémát okoz az addiktológia területén az új típusú pszichoaktív szerek megjelenése. Persze az Elf Bar „csak” nikotinfüggőséget okoz (és még ki tudja milyen egyéb egészségkárosodást) s vélhetően nem jelent akkora problémát, mint a különböző pancsolt új típusú szerek. Ehhez a trendhez is azért csatlakoznak olyan sokan a korosztályból, amiért más divathullámok is tudnak hódítani. Amennyiben illegális szerek használatáról van szó, annak van egy büntetőjogi következménye – erre hatványozottan érdemes felhívni a fiatalok figyelmét, de egyelőre még nincs receptre felírható „jó gyakorlat”, ami megóvná a tiniket a hülyeségek kipróbálásától. 

– Akkor nincs remény? A szülők törődjenek bele, hogy a gyerekük úgyis Elf Bar fogyasztó lesz? 

– Azért talán nem ennyire rossz a helyzet, de az tény, hogy nem kis feladata van a szülőknek. Kíváncsi lennék, hogy ha most megkérdeznénk a tizenéves gyerekeket nevelő szülőket, hányan tudnák a választ arra, hogy „Mi az az Elf Bar”? Az a sejtésem, hogy kevesen. Az ilyen – sokszor káros – trendek esetében jellemző, hogy amikor már beszélünk róluk, az érintettek és veszélyeztettek már rég túl vannak minimum az első kipróbáláson. Persze nagyon fontos a fiatalok felkészítése, edukálása az ilyen új, káros trendekről, a különböző szerek veszélyeiről, de a szülőké még inkább az lenne, ez pedig sokszor elmarad vagy már túl későn történik meg. Általánosságban azért elmondható, hogy hiába nehéz a sok változással járó kamaszkor az egész család számára, hiszen ilyenkor átrajzolódnak a határok, lecserélődnek a régi rutinok, több a konfliktus, ez egy normatív krízis, vagyis az élet rendje – annak minden nehézségével, kamaszkori „hülyeségeivel”, most éppen Elf Bar kipróbálásával együtt. Azok a kamaszok pedig, akik kicsi koruk óta szerető közegben, érzelmileg érett és elérhető szülők mellett éltek és nőttek fel, feltehetőleg megkapták azt a szerető és bizalomra épülő környezetet, ami ahhoz is szükséges, hogy biztonságban érezhessék magukat, merjenek kérdezni és merjenek, ha úgy tetszik, hibázni. Amennyiben a szülő ezt az érzelmi környezetet elég jó módon biztosította a gyermeke számára, az mindenképpen egy erőforrás, a biztonságosan kötődő kapcsolat elbírja konfliktusokat és egyfajta védőburok tud lenni a gyerek számára – még akkor is, ha épp lázad. Akik inkább veszélyeztetettek, azok a gyerekek, akik mindezt valamiért nem kapták meg: náluk a kortársakhoz való alkalmazkodás sokszor átcsúszik megfelelésbe és olyan dolgokra is kaphatóak lesznek, amikről egyébként tudják, hogy „nem szabad” vagy káros. Ez különösen az új típusú pszichoaktív szerek és egyéb kábítószerek esetében tud nemcsak veszélyes, de akár végzetes is lenni. Az Elf Bar kapcsán – eddigi ismeretek szerint – valóban inkább hosszú távú és nikotinfüggőséggel kapcsolatos problémákat okoz és persze ne felejtsük el a „csak-faktort” sem: Az „Ez csak sör”, „Ez csak fű” hozzáállás sok esetben vezetett már súlyos függőség kialakulásához. Azt, hogy az „ez csak egy Elf Bar” attitűd mennyire vezet majd ebbe az irányba, majd csak pár év múlva tudjuk kijelenteni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom