Gazdaság

A NAV legeredményesebb szolgálati kutyáit díjazták

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szolgálati kutyái tavaly 1500 felderítésen vettek részt és több mint 10 milliárd forint értékű illegális szállítmányt találtak – jelentette ki Varga Mihály sajtótájékoztatón a NAV budapesti kiképző központjában. A pénzügyminiszter kiemelte: a 43 jól képzett szolgálati kutya mellett informatikai fejlesztések, röntgenkapuk, drónok, hőkamerák alkalmazásával egyre eredményesebben szűri ki a szabályszegőket az adóhivatal, amely a gazdaság fehérítéséhez jelentősen hozzájárul.

A NAV legeredményesebb szolgálati kutyáit díjazták
A NAV kutyakiképző központja nemzetközileg is elismert, az itt képzett ebek az elmúlt évben 55 millió szál cigarettát, 50 tonna vágott dohányt, több száz millió forintnyi bankjegyet találtak, míg kábítószereket 128 alkalommal szagoltak ki az ellenőrzések során
Fotó: Facebook/Varga Mihály

A Nemzeti Adó és Vámhivatal feladata, hogy gondoskodjon az államot illető adók beszedéséről, ez tavaly az adócsökkentések ellenére is több mint 17 500 milliárd forintot jelentett – ismertette a tárcavezető. Mint fogalmazott: a magyar adópolitikában az elmúlt évtizedben szemléletváltást hajtottunk végre, a cél az adók csökkentése, a tisztességes adózók segítése, adminisztrációjuk csökkentése, ugyanakkor a visszaélők minél hatékonyabb kiszűrése.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal élen jár az informatikai fejlesztésekben, a digitális megoldások segítik az adózókat, és jelentősen csökkentik az adminisztrációra fordított időt. Ezek közé tartozik az e-szja, amellyel idén 5,5 millió ember helyett készítette el az adóhivatal a bevallást - fogalmazott a tárcavezető.

Mint fogalmazott: a gazdaságfehérítés online eszközei – például az online pénztárgép, az ekáer és az online számla – a tisztességes adózók számára kedvezőek. Szűkítik az adóelkerülők mozgásterét, és ezzel azt a versenyhátrányt is, amelyet velük szemben a szabályosan adózók elszenvednek. Hangsúlyozta: a gazdaságfehérítési intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt évtizedben 2300 milliárd forintos költségvetési többletbevétel keletkezett, amely az adók csökkentését is segítette.

A tárcavezető felhívta a figyelmet: a NAV kutyakiképző központja nemzetközileg is elismert, az itt képzett ebek az elmúlt évben 55 millió szál cigarettát, 50 tonna vágott dohányt, több száz millió forintnyi bankjegyet találtak, míg kábítószereket 128 alkalommal szagoltak ki az ellenőrzések során.

Kapcsolódó írásaink