Gazdaság

Folytatódnak a családtámogatások

Az igénylési határidőt december 31-ig meghosszabbítja a kormány

Minden eddiginél nagyobb összeget, több mint 3200 milliárd forintot fordít jövőre a kormány a családtámogatásokra a következő évi költségvetés szerint, vagyis nemcsak megmarad a családtámogatási rendszer, hanem 450 milliárd forinttal többet is fordítanak rá. Ezzel az összeggel arányaiban Magyarország költi a legtöbbet a családok támogatására az Európai Unión belül.

Ahogy arról már lapunk korábban beszámolt, Magyarország kormánya vállalta, hogy az elhúzódó háborús helyzetben is megvédi a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a családokat és a rezsicsökkentést. Ennek forrásait a 2023-as költségvetés biztosítja.

Varga Mihály pénzügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy szinte minden terület több forrásból gazdagodhat 2023-ban az idei évhez képest: nyugellátásra 730 milliárd forinttal, oktatásra kétszázmilliárddal, egészségügyre százmilliárddal többet fordít a kormány.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már az extraprofit-különadó bejelentésekor hangsúlyozta, hogy tilos hozzányúlni a családtámogatásokhoz.

A babaváró támogatás a legnépszerűbb támogatási elem, amelyet három év alatt már 220 ezren igényeltek. Az otthonfelújítási támogatás sikere is óriási, hiszen a tavaly ja­nuá­ri bevezetése óta már több mint 131 ezer családnak segített a háza, lakása, illetve kertje rendbetételében. A munkálatok költségei után akár hárommillió forintot is vissza lehet igényelni, de a családok háromszázalékos kamatozású otthonfelújítási kölcsönt is igénybe vehetnek ehhez hatmillió forintos összeghatárig. A június 30-án lejáró falusi csok igénylési határidejét december 31-ig meghosszabbítja a kormány, így további fél évig elérhető lesz az érintett 2678 településen. A falusi csok már egy gyermekkel is igényelhető, de három meglévő vagy tervezett gyermek esetén akár tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió forint kedvezményes hitellehetőséget jelent.

A falusi csok a Magyar Falu Program része, amely 2019-ben a falvakban élő emberek életminőségének javítása érdekében indult, hosszú távú célja pedig az volt, hogy megmentsék azokat a településeket, amelyeken rohamosan csökkent a népességszám az elmúlt évtizedekben – mondta Gyopáros Alpár, a modern települések fejleszté­séért felelős kormánybiztos budapesti sajtótájékoztatóján. A falusi csok eredményei között említette, hogy ezt a speciális otthonteremtési és családtámogatási formát 2019. júliusi indulása óta több mint 31 ezer család igényelte, összesen 170 milliárd forint értékben.

Kapcsolódó írásaink