Gazdaság

Nőtt az ipari termelés

Az idén áprilisban az ipari termelés volumene 3,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,7 százalékkal emelkedett, az előző hónaphoz képest pedig a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján 1,6 százalékkal csökkent - közölte az első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Nőtt az ipari termelés
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A termelés az év első négy hónapjában 4,9 százalékkal nagyobb volt, mint 2021 azonos időszakában.

A termelés bővüléséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult, a legnagyobb súlyú járműgyártás ellenben visszaesett.

A másik két jelentős súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása egyaránt az ipari átlagot meghaladó mértékben nőtt - tájékoztatott a KSH.

KSH: 475 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány áprilisban

Az idén áprilisban az export euróban számított értéke 12 százalékkal, az importé 21 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 812 millió euróval romlott, a termék-külkereskedelmi hiány elérte a 475 millió eurót (179 milliárd forint) - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 8,9 százalékkal, az importoldalon 10 százalékkal csökkent. A kivitel értéke 11 milliárd 52 millió euró (4146 milliárd forint), a behozatalé 11 milliárd 527 millió euró (4324 milliárd forint) volt. Magyarország a kivitel 77 százalékát, a behozatal 70 százalékát EU-tagállamokkal bonyolította.

Az idei első 4 hónapban a kivitel értéke 45 milliárd 97 millió euró (16 581 milliárd forint), a behozatal értéke 46 milliárd 641 millió euró (17 162 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi termékforgalom áprilisi adatainak második becslését július 1-jén teszi közzé a KSH.

Elemzők: A várakozásoknak megfelelően alakult a külkereskedelmi hiány áprilisban

A várakozásoknak megfelelően az előző havitól elmaradó mértékben nőtt tovább a külkereskedelem hiánya áprilisban - mondták a nyilatkozó elemzők szerdán.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője kifejtette: a beruházások és a fogyasztás élénkülésével a külkereskedelmi egyenleg további romlására számítanak, azonban az ellátási problémák, a chiphiány fokozatos enyhülése, valamint új termelőkapacitások üzembe helyezése miatt a második félévben már stabilizálódhat a külkereskedelmi egyenleg. A háború miatt az idén hiánnyal zárhat a külkereskedelem a tavalyi 1,9 milliárd euró többlet után.

Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. üzletágvezetője azt emelte ki, hogy a járműgyártás gyengélkedése visszafogja az export bővülését, míg az erőteljes fogyasztás, illetve a beruházások bővülése az import növekedésének irányába hat. Ugyanakkor az egyenleg romlásában nemcsak a mennyiségek változása, de az árak módosulása is szerepet játszik: az importárak emelkedése a világpiaci energiaár-robbanás miatt meghaladja az exportárak növekedését, rontja a cserearányt, így az egyenleget is.

KSH: Az árak 10,7 százalékkal nőttek májusban az előző év azonos hónapjához képest

A fogyasztói árak átlagosan 10,7 százalékkal haladták meg májusban az egy évvel korábbit, 1,7 százalékkal nőttek egy hónap alatt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A közlemény szerint az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább.

Az év első öt hónapjában a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 9,0, a nyugdíjas háztartások körében 8,7 százalékkal emelkedtek - írta a KSH.

Kapcsolódó írásaink

Növekvő családvédelmi támogatások

ĀA törvénytervezet szerkezetében két új alap jelent meg: a rezsivédelmi, amelynek 670 milliárd forintos és a honvédelmi, amelynek 842 milliárd forintos kerete van