Gazdaság

Teret nyernek a megújulók az áramtermelésben

A bruttó termelt villamos energia mintegy kétharmada karbonsemleges forrásból származott

A tavalyi évben mérséklődött hazánk energiaimport-függősége, és nagy mértékben nőtt a megújuló energiahordozók termelése. A megújuló energiaforrásokból termelt bruttó villamos energia mennyisége több mint negyedével nőtt, az így előállított villamos energia részaránya a bruttó végső villamosenergia-fogyasztáson belül 14,3 százalékra emelkedett – derül ki a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) 2021. évi előzetes adatok alapján készített energiastatisztikai riportjából.

Teret nyernek a megújulók az áramtermelésben
Egy év alatt több mint ötven százalékkal nőtt a napenergia felhasználása
Fotó: MH

Magyarország továbbra is viszonylag magas importkitettséggel rendelkező ország, ugyanakkor az előzetes adatok alapján a tavalyi évben a felhasznált energiaszükséglet kisebb mértékben függött külső forrásoktól. Az importfüggőség mértéke az összes energiahordozóra vonatkozóan 54,3 százaléka csökkent, amelynek oka a növekvő belföldi felhasználás és a jelentős készletfelhasználás volt – közölte pénteken a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Tavaly a primer belföldi felhasználás forrásának jelentős részét a kőolaj- és kőolajszármazékok, valamint a földgázbehozatal biztosította, de másfél százalékkal csökkent a kőolajimport és 5,7 százalékkal a földgáz nettó energiaimport is. A szén és széntermékek importfüggősége 5,6 százalékponttal, a földgázé 8,3 százalékponttal csökkent. A földgáz csökkenő importfüggőségét egyrészt a 2019–2020 közti időszakban ellátásbiztonsági okokból felhalmozott készleteknek az ebben az időszakban történő felhasználása, másrészt az importcsökkenés okozta. A földgáztárolók töltöttségi szintje tavaly év végén mintegy ötvenszázalékos volt.

Tavaly tovább folytatódott az elmúlt négy évben megfigyelhető primerenergia-termelés csökkenése, míg a primer belföldi felhasználás 4,9 százalékkal emelkedett a megelőző évhez képest. A megújuló energiaforrásokból termelt bruttó villamos energia mennyisége 25,9 százalékkal, a megújuló energiaforrásokból termelt hő 6,1 százalékkal nőtt 2020-hoz képest. A napenergiából származó primerenergia-termelés 52,9 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A bruttó termelt villamos energia mintegy kétharmada, összesen 63,5 százaléka karbonsemleges forrásból, azaz 44,3 százaléka nukleáris, 19,3 százaléla megújuló energiahordozókból származott – húzta alá közleményében a hivatal.

A megújuló forrásból származó villamos energia mennyisége csaknem huszonhat százalékkal emelkedett, míg a nukleáris alapú energiatermelés kismértékben, 0,4 százalékkal, a fosszilis energiahordozókból származó pedig 1,4 százalékkal csökkent 2020-hoz képest.

Kapcsolódó írásaink

Meg kell erősíteni a magyarországi energiatermelést

ĀNövelni kell a hazai erőforrások szintjét és a megújuló energiaforrások arányát, szükség van a hálózatok optimalizálására, de kiemelt szempont az energia megfizethetősége is - hangsúlyozta Palkovics László