Gazdaság

Rekordszintű támogatás a bicikliseknek

A kormány 2030-ra tizenötezer kilométerre növeli a kiépített és kijelölt kerékpáros útvonalak teljes hosszát Magyarországon

Minden eddiginél több szervező nyert el összesen 28 millió forintot a környezetbarát, egészséges közlekedési módot népszerűsítő események megrendezéséhez. A Technológiai és Ipari Miniszté­rium a kerékpározás világnapja alkalmából teszi közzé Kerékpárral 7 határon át pályázat eredményét. A mintegy hetven vezetett túra résztvevői a határ menti térségek kulturális, történelmi, építészeti és természeti értékeivel ismerkedhetnek meg.

Rekordszintű támogatás a bicikliseknek
A kerékpározás népszerűsítése kulturális és idegenforgalmi jelentőségű is
Fotó: MH/Purger Tamás

A minisztérium pénteki közleménye szerint a Kerékpárral 7 határon át pályázat első kiírása ötmillió forintos keretösszeggel kilenc esemény létrejöttét segítette 2015-ben. A 2019-es felhívás már 23 millió forinttal járult hozzá hatvanhat túra szervezési költségeihez. A járványhelyzet okozta kétéves szünet után újjáélesztett programsorozat a szomszédos országokkal és magyarlakta területeikkel fenntartott kulturális, társadalmi és idegenforgalmi kapcsolatok erősítését célozza. A rekordösszegű támogatás a biztonságos közlekedésre nevelést, a gyakorlati kerékpár-használati ismeretek megszerzését, a csoportos kerékpározás kultúrájának terjedését is ösztönzi.

Emlékeztettek arra, hogy a hazai és határon túli egyesületek, alapítványok, önkormányzatok és intézményeik áprilisban nyújthatták be pályázataikat. A nyerteseket napokon belül értesítik a támogatási döntésekről. Az október végéig lezajló kerékpártúrák után szakmai beszámoló és utólagos elszámolás alapján fizetik majd ki a szervezőnként kétszáz-ötszázezer forintot.

Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedési államtitkára elmondta: „A biciklizést a minden korosztály számára biztonságos közlekedést garantáló hálózatfejlesztésekkel is igyekszünk népszerűsíteni. A kormány 2030-ra tizenötezer kilométerre növeli a kiépített és kijelölt kerékpáros útvonalak összes hosszát Magyarországon.

Folyamatosan újítjuk meg a balatoni bringakört, megépül a Budapest–Balaton-összeköttetés, Rajkától Százhalombattáig korszerűsítjük a Duna menti nemzetközi kerékpárút hazai részét.” Elmondása szerint a beruházásokkal a belföldi kerékpáros turizmus is élénkül, hiszen az elmúlt években adták át a Tisza-tavi kerékpárutat bezáró szakaszt, a Győr–Pannonhalma-összeköttetést, és Tokajban is készül a biciklis kör. Hozzátette: a közösségi közlekedési szolgáltatók folyamatosan bővítik a kerékpárszállítási lehetőségeket járataikon.

Kapcsolódó írásaink