Gazdaság

Új szabályozás biztosítja Európa gázellátását

Az Európai Parlament (EP) Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága (ITRE) tegnap jóváhagyta az európai földgázellátás biztonságának megőrzéséről szóló rendelet átdolgozását – derül ki Gyürk András EP-képviselő lapunknak megküldött közleményéből.

Az új szabályozás segíti a földgáztárolók következő télre történő felkészítését, és csökkenti a tavalyihoz hasonló árrobbanások kialakulásának valószínűségét. Az EP-képviselő levelében úgy magyarázta, minden év fűtési időszakában a földgáztárolókban tárolt gáz jelenti a biztonságos energiaellátás és az energiaársokkok elleni védekezés legfontosabb pillérét Európa-szerte. Megfelelő szintre történő feltöltésük ezért kulcsfontosságú. Az ITRE szakbizottsága által megszavazott földgázellátási rendelet az ehhez szükséges szabályozási keretet alakítja ki.

Az elfogadott jogszabály tárgyalásai magyar sikert hoztak. Egyfelől nagy tárolókapacitása okán hazánk mentességet kapott, és csak éves fogyasztásának harmincöt százalékát kell kötelezően betárolnia – írta Gyürk András. Ez több száz milliárd forintos megtakarítást jelent Brüsszel eredeti tervéhez képest. Másfelől meg tudtuk akadályozni a baloldal újabb gázembargós kísérletét is: az Európai Parlament javaslatával ellentétben a célkitűzés orosz földgázzal is teljesíthető – fogalmazott a képviselő. „Magyarország biztonságos energiaellátása minden javaslatnál vörös vonal számunkra. Nem engedjük, hogy Brüsszel és a baloldal a magyar családokkal fizettesse meg a háború árát” – írta Gyürk András.

Kapcsolódó írásaink