Gazdaság

Történelmi rekordot döntöttek a beruházások

A háború okozta bizonytalanság a vállalkozások befektetési hajlandóságát is visszavetheti, de még ezzel együtt is kismértékű volumenbővülésre lehet számítani idén

A növekedést a magánberuházások táplálták, a költségvetési fejlesztések pedig visszaestek – emelték ki az elemzők a KSH tegnap kiadott jelentéséből. Az emelkedő kamatok, a geopolitikai feszültségek, az elszálló energiaárak és beruházási költségek azonban a későbbiekben elbizonytalaníthatják a vállalatokat, az energiahatékonysági beruházások viszont még magasabb kamatok mellett is megtérülhetnek.

Történelmi rekordot döntöttek a beruházások
A jegybank alacsony kamatozású hitelei is segítették a gazdaságot
Fotó: MH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idei első negyedévben 8,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva és 3,2 százalékkal az előző negyedévhez képest.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője a KSH jelentéséből azt emelte ki, hogy történelmi csúcsra emelkedett a beruházások volumene az idei első negyedévben. Az MTI-nek küldött kommentárjában többek között arról is szót ejtett, hogy mivel a beruházások növekedése kissé meghaladta a GDP növekedését, emelkedhetett a beruházási ráta az év elején. Így a váratlanul erős első negyedévi GDP növekedésben a meglepetést részben a beruházások kiugró növekedése okozhatta – tette hozzá.

Az első negyedévben is megmutatkozott annak eredménye, hogy a járvány negatív gazdasági hatásait a kormány a vállalatok beruházásainak igen nagy volumenű közvetlen támogatásával, a jegybankkal és az állami bankok támogatásával alacsony kamatozású hitelekkel sikeresen ellensúlyozta. A szakértő elmondása szerint a feldolgozóipari beruházásokat a rekordszintű működőtőke-beáramlás is támogatja.

Mint kiderült: az emelkedő kamatok, a geopolitikai feszültségek miatt növekvő kockázatok, valamint az elszálló energiaárak és beruházási költségek elbizonytalaníthatják a vállalatokat, azonban az energiahatékonysági beruházások még magasabb kamatok mellett is megtérülhetnek. Az emelkedő kamatok és a lakásárak meredek emelkedése a következő időszakban fékezni fogja a háztartások beruházásait is – prognosztizálta Horváth András.

Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője hangsúlyozta, hogy a következő időszakban is folytatódhat az első negyedévben tapasztalt tendencia. Szerinte a beruházások növekedésében a magánszektornak volt szerepe, a költségvetési szervek fejlesztései mérséklődtek. Hangsúlyozta, hogy az állami beruházások visszafogása fékezheti a volumen bővülését, ám ezt a vállalkozások fejlesztései kisebb-nagyobb mértékben kompenzálhatják.

Az árak emelkedése, illetve a háború okozta bizonytalanság a vállalkozások beruházási hajlandóságát is visszavetheti, de még ezzel együtt is összességében a beruházások kismértékű volumenbővülésére lehet számítani az idei évben – magyarázta.

Kapcsolódó írásaink