Gazdaság

A korábbihoz képest kisebb a drágulás a Balaton két partján

Számít a tótól való távolság

Mérséklődni látszik az elmúlt két-három évben megszokott durva áremelkedési ütem a Balaton térségében.

A korábbihoz képest kisebb a drágulás a Balaton két partján
Az északi parton valamivel alacsonyabbak az árak
Fotó: MH/Katona László

Az előző év első feléhez képest idén 14 százalékkal nőttek az árak, ami nyilván tetemes, de a korábbi években tapasztalt áremelkedés átlagához viszonyítva nagyjából megfeleződött az emelkedés íve – volt olyan év, amikor az árnövekedés meghaladta a 20–30 százalékot is egy év alatt. A legdrágábbak továbbra is a Balaton déli partjának nagyobb települései, itt gyakran találkozni 600–700 ezer forint közötti négyzetméterárakkal.

Legfőképp Siófokon vagy Balatonlellén, de az északi parton a kiemelten kedvelt Balatonfüred és környéke is hasonló árfekvésű. Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, az árakra továbbra is döntő hatással van a lokáció, az ingatlan elhelyezkedése. „Tapasztalataink szerint akár egy településen belül is lehet kétszeres árkülönbség az ingatlanok között.

Meghatározó, hogy vízparti vagy vízparthoz közeli-e az ingatlan, illetve a település központjához képest hol helyezkedik el. A települések között is jelentős különbség alakult ki. A tó nyugati medencéjét jóval mérsékeltebb árak jellemzik, bőven félmillió forint alatti négyzetméterárak a meghatározók, például Balatonmáriafürdőn átlagosan 390 ezer forintos négyzetméteráron keltek el a nyaralóingatlanok. Az északi parton is hasonló a tendencia, hiszen itt is a keleti medence a drágább, a fővárostól távolodva pedig csökken az ár.

Kapcsolódó írásaink