Gazdaság

A háború ellenére is nyaralunk

A pandémia előtt január volt a legerősebb hónap a foglalások terén, ez a járvány és az orosz–ukrán konfliktus okozta bizonytalanság miatt egyre inkább a nyár felé tolódott

Idén nyáron a magyarok több mint kétharmada csak belföldi nyaralást fontolgat, negyedük külföldi és belföldi utazást is szervez, hat százalékuk pedig a határon túl tölti el szabadságát – derült ki a Szallas.hu felméréséből.

A háború ellenére is nyaralunk
Az aktív foglalások száma majdnem ötszöröse a tavalyinak
Fotó: AFP/Jakub Porzycki

Tízből nyolc vakációzót nem befolyásol az orosz–ukrán háború az üdülés tervezésekor, körülbelül minden tizedik válaszadó viszont a háború miatt marad inkább belföldön – közölték. „Az anyagi okok a legmeghatározóbbak azok számára (92 százalék), akikre hatással van a nyaralás megszervezésében az orosz–ukrán háború” – mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. Hozzátette: a háborús fenyegetettség (83 százalék) és a magyarok nemzetközi megítélése (70 százalék) is felmerült az indokok között.

A felmérésben résztvevők háromnegyede ugyanakkor jobban kontrollálja költségeit a konfliktus kitörése óta. Több utazási iroda is kénytelen volt árat emelni a háború miatt. A Grand Tours utazási iroda is nemrég adott ki közleményt arról, hogy a brutális üzemanyagár-növekedés (ötven százalék) és az euróárfolyam emelkedése miatt egységesen árat kellett növelniük.

A Szallas.hu adatai szerint a Horvátországba szóló, idén megtett aktív foglalások száma majdnem ötszöröse a múlt év hasonló időszakában beérkezett foglalásokénak, és egyelőre 23 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben ugyanekkor. A foglalási érték azonban már 5,5-szöröse a 2021-es szintnek, és egy százalékkal nőtt 2019-hez viszonyítva. „A foglalási darabszám és értékváltozás közötti különbség legfőbb oka, hogy megnőtt a magasabb kategóriás szállások kereslete” – mondta Kelemen Lili.

Mindezek mellett áremelkedés is volt az elmúlt években, ami szintén hozzájárult a foglalási érték növekedéséhez. A foglalások hosszában is látható enyhe emelkedés a korábbi évekhez képest – mutatott rá. A pandémia előtt január volt a legerősebb hónap a beérkező foglalások terén, ez egyre inkább eltolódott a nyár felé a járvány és a háború okozta bizonytalanság miatt. Éppen ezért a Szallas.hu szakértői bizakodóak, hogy akár megdőlhet a 2019-es szint is.

Kapcsolódó írásaink