Gazdaság

Nagy Márton: A magyar gazdaságban már többségi a hazai tulajdon aránya

A jelenlegi körülmények között nemcsak önálló gazdaságpolitikára, hanem önellátó gazdaságra is szüksége van az országnak, ez a fenntartható felzárkózás alapja – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterjelölt az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén tegnap Budapesten, ahol a képviselők többsége támogatta a jelölt miniszteri kinevezését – tudatta a távirati iroda.

Nagy Márton: A magyar gazdaságban már többségi a hazai tulajdon aránya
Nagy Márton gazdaságfejlesztésiminiszter-jelölt és Bánki Erik
Fotó: MH/Török Péter

Nagy Márton hangsúlyozta: viharos évtizedben élünk, ahol egyszerre fenyeget minket egy háború, folyamatos járványhullámok és az ezt kísérő energia- valamint élelmiszerválság. A gazdaság eddig elért eredményeit meg kell védeni úgy, hogy a válságból megerősödve kerüljünk ki – jegyezte meg.

A miniszterjelölt rámutatott arra, hogy a magyar gazdaságban már többségi, ötvenegy százalékos a hazai tulajdon részaránya, szektoronként azonban vannak különbségek. A hazai tulajdon dominanciáját az építőiparialapanyag-gyártás területén, az élelmiszer-kiskereskedelemben, a biztosítói és a távközlési szektorban kell még visszaállítani – emelte ki. Nagy Márton jelezte, hogy az energiafüggőséget csökkenteni kell, az ország nettó energiaimportja magas, a bruttó hazai termék négy százalékát teszi ki.

Élelmiszer-termelésben jól áll az ország, kétszer annyit termel, mint amennyit elfogyaszt, a nettó élelmiszerexport a GDP 1,6 százalékra rúg – fejtette ki. Ezzel az ország élelmiszer-függősége ugyan az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, azonban tovább kell dolgozni az import helyettesítésén – fűzte hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy jelenleg az EU fejlettségének 76 százalékán áll az ország, a rangsorban már megelőzte Görögországot és Portugáliát, továbbá Lengyelország sarkában van. Évi három százalékpontos növekedési többlet mellett 2030-ra elérhető az unió fejlettségének kilencven százaléka, 3,5 százalékpontos többlettel pedig az EU fejlettségének száz százaléka – vetítette előre.

Kapcsolódó írásaink