Gazdaság

Nincs akadálya a tranzitnak Európa irányába

A partnereknek Szohranyivka helyett a Szudzsa csomóponton át szállítják a gázt

Kijev korábbi bejelentésének megfelelően tegnap leállt a gázszállítás a szohranyivkai mérőállomáson keresztül. A Gazprom még egy nappal korábban közölte, értesítést kapott Ukrajnától, hogy május 11-én leállítja a gázszállítást az (orosz ellenőrzés alá került) ukrajnai szohranivkai mérőállomáson keresztül, de nem látja akadályát a tranzit folytatásának.

Nincs akadálya  a tranzitnak Európa irányába
Az ukrán szállító leállította a gázt az orosz ellenőrzés alá került területeken
Fotó: AFP/Dogukan Keskinkilic

Az ukrán gázszállító rendszert üzemeltető vállalat kénytelen felfüggeszteni a földgáz tranzitját Oroszországból a Luhanszk megyében lévő Szohranyivka mérőállomáson keresztül – közölte a vállalat sajtószolgálata kedd este az Ukrinform hírügynökség szerint. Az említett mérőállomáson át halad az Európába irányuló orosz földgázszállítások csaknem egyharmada. Kijev jelezte: az európai partnerekkel szemben fennálló tranzitkötelezettségek teljesítése érdekében a gázt a Szudzsa csomóponton át szállítják.

A Gazprom orosz állami gázvállalat figyelmeztetett: technológiailag kivitelezhetetlen, hogy a többletmennyiséget átirányítsák Szudzsába. A cég hangsúlyozta: nem látja akadályát annak, hogy a szállítás folytatódjon a szohranyivkai mérőállomáson keresztül.

Szergej Kuprijanov, az orosz gázipari holding szóvivője közölte, az orosz áramoltatási rendszer alapján technológiailag lehetetlen a tranzitmennyiségeket a szudzsai gázmérő állomásra áthelyezni, ahogyan azt az ukrán fél javasolja.

A Naftohaz Ukrajini arról is értesítette a Gazpromot, hogy amennyiben az orosz oldalról folytatódik a szohranivkai állomásra történő gázszállítás, az ukrán gázszállító rendszer kilépési pontjain a mennyiségek ennek megfelelően csökkennek. A Gazprom ezzel kapcsolatban közölte, hogy nem kapott megerősítést a vis maior körülményeiről, és nem látja akadályát annak, hogy a munkát a korábbi rendszerben folytassa.
Kuprijanov hangsúlyozta, hogy a Gazprom maradéktalanul eleget tesz az európai fogyasztókkal szembeni valamennyi kötelezettségének, és a szerződésnek megfelelően szállít tranzitgázt, a tranzitszolgáltatásokért pedig maradéktalanul fizet. Mint mondta, az ukrán szakemberek továbbra is nyugodtan dolgozhatnak a szohranivkai és a novopszkovi kompresszorállomásokon.

Bulgária júniustól számíthat az amerikai cseppfolyósított földgázszállítmányokra (LNG), miután a Gazprom leállította az országba irányuló földgázt.

Kapcsolódó írásaink