Gazdaság

Magyar javaslattal lenne enyhíthető az üzemanyagválság

Az élelmiszer-termelés és a bioüzemanyag-előállítás bizonyos mértékben konkurenciái egymásnak, így jelenleg nem célszerű mesterséges piacot biztosítani az utóbbinak

Azonnali árcsökkenést hozna a bioüzemanyagok kötelező bekeverésének ideiglenes felfüggesztése. Mivel az olajpiaci helyzet rendkívül változékony, korai előrejelzést adni arra vonatkozóan, hogy milyen döntést hozhat a kormány a maximalizált üzemanyagárakkal kapcsolatban.

Magyar javaslattal lenne enyhíthető az üzemanyagválság
A Brent és az Ural típusú olaj árát is elsősorban a szankciókkal kapcsolatos félelmek mozgatják
Fotó: AFP/Francois Nascimbeni

Orbán Viktornak a bioüzemanyagok kötelező bekeverésének ideiglenes felfüggesztésére vonatkozó javaslata három területen is enyhítené az ősszel kirobbant európai energiaválság és az orosz–ukrán háború okozta egyre súlyosbodó ellátási nehézségeket – írta lapunk megkeresésére Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató energia- és klímapolitika üzletágvezetője. Kifejtette, a bekeverés átmeneti felfüggesztése enyhítené a nyersolajárak emelkedéséből és a szankciók bevezetésétől való félelemből eredő üzemanyagár-nyomást az európai közösségen: az intézkedéssel körülbelül húsz-harminc forintos azonnali árcsökkentést lehetne elérni.

Másrészt, a jelenlegi információk szerint a bioüzemanyagok rendelkezésre állása önmagában problémát jelenthet a következő hónapokban, mivel például a biodízelhez használt repceolaj jelentős része korábban Ukrajnából érkezett az unióba, és egyelőre bizonytalan, hogy a közösségnek mekkora importcsökkenéssel kell számolnia. A harmadik tényező – részletezte a szakértő –, hogy a háború már most is negatív hatással van az unió élelmiszer-ellátására. Az élelmiszer-termelés és a bioüzemanyag-előállítás bizonyos mértékben konkurenciái egymásnak, így jelenleg nem célszerű mesterséges piacot biztosítani az utóbbinak, mert az az előbbitől vesz el kapacitásokat.

A hatályos rendelkezések szerint a hatósági árplafon-intézkedés jövőjéről még több hete van dönteni a kormánynak. Mivel az olajpiaci helyzet rendkívül változékony, és egyik napról a másikra érkeznek olyan hírek, amik jelentős mértékben befolyásolják a várakozásokat, Hortay Olivér szerint korai előrejelzést adni arra vonatkozóan, hogy milyen döntést hozhat a jövőben a magyar kormány.

Mind a Brent, mind az Ural árát elsősorban a szankciókkal kapcsolatos félelmek és hírek mozgatják. Ismert, a kettő között jelentős árkülönbözet van, a Mol pedig az utóbbi, olcsóbb típust vásárolja, mivel a százhalombattai finomító is ehhez a kőolajfajtához van beállítva. Hortay Olivér szerint pedig, hogy a háború és a gazdasági szankciók hogyan alakulnak majd a következő hetekben, nagyon nehéz megbecsülni.

Még több energiaszegény brit háztartás

A negyven százalékot is elérheti az energiaszegény háztartások aránya az Egyesült Királyságban – írta közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának vezetője. Emlékeztetett, a hónap elején a brit szabályozó hatóság megemelte a lakossági árplafont, így a legtöbb háztartás rezsiszámlája 54 százalékkal emelkedett. Az elemzők szerint a nagykereskedelmi árak növekedése miatt októberben újabb áremelést kell majd végrehajtani.

Az energiaszegény háztartások (amelyek jövedelmük nagy részét kénytelenek rezsiszámlákra költeni) aránya jelenleg is magas: Angliában 13, Skóciában 25, Walesben pedig 12 százalék. Michael Lewis, az E.ON vezérigazgatója szerint az októberi áremelés negyven százalékra emelheti az összesített arányt, ami több mint tízmillió háztartást jelent – mutatott rá posztjában Hortay Olivér.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink