Gazdaság

Magyarországon a legolcsóbb az üzemanyag Európában

A benzin és a gázolaj ára a német benzinkutakon április első hetében is jelentősen magasabb volt, mint az ukrajnai háború előtt, a szomszédos országokban érdemesebb tankolni

Néhány kivétellel Németországban a legmagasabbak az üzemanyagárak Európában a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis tegnapi jelentése szerint. Az üzemanyag a magyar és a máltai kutakon a legolcsóbb.

Magyarországon a legolcsóbb az üzemanyag Európában
A dél-európai utat tervezők mindenütt drágábban tankolhatnak, mint Magyarországon vagy Máltán
Fotó: MH/Katona László

A benzin és a gázolaj drágább a német töltőállomásokon, mint Németország legtöbb közvetlen szomszédjánál, amint arról a Destatis az Európai Bizottság és a Szövetségi Kartellhivatal üzemanyagpiaci átláthatósági osztálya (MTS-K) adatai alapján beszámolt. A németországi autósok (április 4-i adatok szerint) átlagban 2,06 eurót fizettek egy liter szuperbenzinért és egy
liter gázolajért egyaránt.

Mint kiderült, Németország közvetlen szomszédainál a szuperbenzin literének ára aznap csak Hollandiában (2,11 euró) és Dániában (2,09 euró) volt magasabb, míg a gázolaj olcsóbb volt, mint Németországban: 2,04 euró Hollandiában és 1,93 euró Dániában.

Kifejtették: a Németországgal határos országokban április 4-én olcsóbbak voltak az üzemanyagok: Lengyelországban a szuperbenzin 1,42, a gázolaj pedig 1,61 euró volt. Ausztriában a szuperbenzin 1,72, a gázolaj 1,84 euró, Luxemburgban a szuperbenzin 1,73, a gázolaj 1,76 euró, Csehországban a szuperbenzin 1,81, a gázolaj 1,93 euró, Belgiumban a szuperbenzin 1,81, a gázolaj 2,02 euró, Franciaországban a szuperbenzin 1,83, a gázolaj pedig 1,89 euró volt, tehát itt is olcsóbban lehetett tankolni, mint Németországban. Svájcra vonatkozóan nem közöltek adatokat.

Felhívták a figyelmet, hogy a benzin és a gázolaj ára a német benzinkutakon április első hetében is jelentősen magasabb volt, mint az ukrajnai háború előtt, bár a szuperbenzin és a gázolaj ára a március második és harmadik hetében mért csúcsértékekhez képest már csökkent. Tehát a háború február 24-i kezdete után az árak jelentős mértékben emelkedtek. Február 21-én, nem sokkal a háború kezdete előtt a szuperbenzin még csak 1,80 euróba, a gázolaj pedig 1,66 euróba került literenként.

A húsvéti ünnepek alatt sok család tervez autóval vagy lakóautóval dél-európai országokba utazni. Az április 4-i adatok szerint az Olaszországba utazók arra számíthatnak, hogy az üzemanyagárak ott valamivel alacsonyabbak lesznek, mint Németországban, a szuperbenzin és a gázolaj literje egyaránt 1,79 euróba kerül. Horvátországban a szuperbenzin 1,68, a gázolaj 1,88 euró. Magyarországon számottevően olcsóbban lehet tankolni, mint Németországban: a szuperbenzin 1,30, a gázolaj pedig 1,42 euróba kerül, Svédországban viszont jóval többet kell fizetni: egy liter szuperbenzin 2,03 euróba, egy liter gázolaj pedig 2,44 euróba kerül.

A Destatis adatai szerint  Magyarországon és Máltán a legalacsonyabbak az üzemanyagárak az EU-ban. A szuperbenzin Magyarországon a legolcsóbb, 1,30 euró literenként, Máltán pedig a második legolcsóbb, 1,34 euró. A gázolaj viszont fordítva, Máltán olcsóbb, 1,21, míg Magyarországon 1,42 euró, az EU-ban a második legolcsóbb. A szuperbenzin Finnországban a legdrágább, 2,15 euró literenként, a gázolaj pedig Svédországban, 2,44 euró literenként.

Emelkedett az orosz gázszállítás a kontinensünkre


A hétvégén a megrendeléseknek megfelelően fokozódtak az orosz gázszállítások Európába a Gazprom közleménye szerint, a Jamal–Európa gázvezeték pedig továbbra is kelet felé, Németországból Lengyelországba szállít gázt. Az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázszállítások tegnap tovább emelkedtek az elmúlt hétvégéhez képest. Az Ukrajnából a Velke Kapusany (Nagykapos) határállomáson keresztül Szlová-
kiába irányuló szállítási kapacitást hétfőn napi 824 ezer megawattóra (MWh) energiatartalomra foglalták le a szlovák TSO Eustream üzemeltető tájékoztatása szerint. 
(JA)

Kapcsolódó írásaink