Gazdaság

A szlovák gazdaság sem mondhat le az orosz gázról

Kitartanak a szerződésbeli feltételek tiszteletben tartása mellett, északi szomszédunk szintén euróban fizetne az import energiahordozóért

Szlovákia az EU-tagországokkal egyeztetve vásárol földgázt Oroszországtól – szögezte le Eduard Heger szlovák miniszterelnök vasárnap éjjel a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében az MTI szerint.

A szlovák gazdaság sem mondhat le az orosz gázról
Súlyos következményekkel járhat az átgondolatlan, korai függetlenedés
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Éppen a mi kérésünkre kezdődött el a koordináció az orosz gáz behozatalát érintő uniós fizetésekkel összefüggésben. Ebben a helyzetben is kulcsfontosságú az egység, és kitartunk a szerződésbeli feltételek tiszteletben tartása mellett az eurós fizetések vonatkozásában” – írta.

Richard Sulík szlovák kormányfőhelyettes és gazdasági miniszter egy vasárnap esti tévés vitaműsorban még arról beszélt, hogy Szlovákia szükség esetén inkább vállalja a Moszkva által támasztott fizetési feltételeket, és rubelben egyenlíti ki az orosz gázimportot, mintsem ártson saját gazdaságának. „Nem szabad, hogy elzárják a gázt. Ezért azt mondom: ha a feltétel az, hogy rubelben fizessünk, akkor rubelben fogunk fizetni, még akkor is, ha egyeseknek ez túl gyakorlatias álláspontnak tűnik” – mondta Sulík a szlovák közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában.

A miniszter kiemelte: szerződésszegésként minősíthető Oroszország fizetési feltétele, de a szlovák gazdaság nem mondhat le teljes mértékben az orosz gázról. Szlovákia gázimportjának 85 százalékát jelenleg Oroszországból kapja – emlékeztetett. Mindemellett hangsúlyozta: dolgoznak az energetikai függőség csökkentésén a többi között cseppfolyósított fölgáz behozatalával, ehhez azonban még éveket vehet igénybe a műszaki feltételek megteremtése.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án jelentette be, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háborúval összefüggésben „barátságtalannak” minősített országoktól – köztük az Európai Unió valamennyi tagállamától – csak rubelben fogadják el a földgáz árát. Ezt az Európai Unió és a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7 országcsoport tagjai is visszautasítják, arra hivatkozva, hogy ez nem más, mint szerződésszegés, mert a fizetés pénzneme is része a gázvásárlási szerződésnek. Az orosz hatóságok március 31-ig ígérték a rubelfizetésre történő átállás összes részletének kidolgozását. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak kijelentette: akkor sem áll le az orosz gázszállítás, ha a vevő április 1-jéig nem igazolja vissza, hogy kész rubelben rendezni a számlát.

Ismert, végül nem közvetlenül rubelben kell kiegyenlíteni, hanem a Gazprombanknál rubelszámlát kell nyitni, amelyre euróban érkezhet az energiahordozó ellenértéke. Orosz devizára a Gazprombank váltja át, fizetni a hónap közepéig, végéig kell.

További drágulást hozhat a németeknek az átállás

Olaf Scholz német kancellár szerint további áremelkedéssel jár majd az orosz gáz kiváltása – hívta fel a figyelmet Hortay Olivér, a századvég Konjunktúrakutató energia- és klímapolitika üzletágának vezetője közösségi oldalán tegnap. Németországban a fűtési nehézségekkel küzdő háztartások aránya már az energiaválság előtt is kétszer olyan magas volt (9 százalék), mint az uniós átlag – emlékeztetett. Azóta a német lakossági gázárak másfélszeres emelkedést produkáltak, így a helyzet – bár még nem állnak rendelkezésre újabb statisztikai adatok – valószínűleg romlott. A függetlenedési törekvések fontosak, de érdemes figyelembe venni, hogy a túlzó céloknak súlyos társadalmi következményeik lehetnek – mutatott rá.

Kapcsolódó írásaink

Továbbra is fizethető euróban a földgáz

ĀA tegnaptól alkalmazandó rubeles elszámolás nem jelent változást az európai szerződéses partnerek számára, akik szerződésük szerint továbbra is itteni devizában fizetnek