Gazdaság

Továbbra is fizethető euróban a földgáz

A tegnaptól alkalmazandó rubeles elszámolás nem jelent változást az európai szerződéses partnerek számára, akik szerződésük szerint továbbra is itteni devizában fizetnek

Felboríthatja Európa jövő téli készletfelhalmozási terveit és jelentős mértékben visszafoghatja az ipari termelést, ha Oroszország a rubelben kikötött fizetési feltételek nem teljesítése miatt leállítja gázszállításait. Noha mától rubelben kell a gázért fizetni, ez nem érinti az európai szállításokat, euró­ban és dollárban fizethetünk az energiahordozóért.

Továbbra is fizethető euróban a földgáz
Az eurót a Gazprombank váltja rubelre, a gázellátás nincs veszélyben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Oroszország átlagosan mintegy negyven százalékban fedezi Európa gázfelhasználási szükségleteit, mint írtuk, az import jelentős hányada orosz energiahordozó. Az elmúlt héten jelentősen megnőtt a szállítások leállásának a kockázata, mivel a G7-országok elutasították Moszkvának a szállítások rubelben történő kiegyenlítésére tett felszólítását. Az Európai Bizottság szerint az Euró­pában tárolt gáz jelenleg mintegy negyedét teszi ki a téli hónapokban átlagosan felhasznált mennyiségnek.

A jövő téli ellátás biztosítása érdekében a bizottság olyan jogszabályjavaslatot terjesztett elő, amely arra kötelezi a gáztárolók üzemeltetőit, hogy minden év november elsejéig legalább a kapacitás nyolcvan százalékáig töltsék fel a tározókat. Mivel azonban a tárolók jelenleg csak negyedrészben vannak feltöltve, és így az évszakra jellemző ötéves átlag, 34 százalék alatt vannak, a feladat teljesítése orosz szállítások nélkül nehezen megvalósíthatónak tűnik.

„Ha az orosz gázáramlás holnap leáll, majd nem indul újra a következő télig vagy egy egész évig, vagy még tovább, akkor a tárolók nem lesznek képesek a nyolcvanszázalékos szintre feltölteni” – mondta az MTI közlése szerint Kateryna Filippenko, a Wood Mackenzie globális gázellátásért felelős vezető elemzője. Filippenko szerint ez problémákat okozhat az ipar számára, mivel az EU az ipari gázfelhasználást akár az ötödével is visszafogná a kiszolgáltatott lakossági fogyasztók védelmében.

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal folytatott földgáz-kereskedelem szabályairól szóló rendeletet, amely a szerződések alapján rubel alapú fizetési rendszert ír elő. Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője közösségi oldalára feltöltött posztjában tegnap azt írta, a Gazprombank számlájára továbbra is euróban fizetnek az európai szerződéses partnerek, és az orosz elnöknek eredendően nem is volt célja korlátozni a gázszállítást a kontinensre.

Ugyanakkor az, hogy a banknál a beérkezett devizát rubelre váltják, kettős célt szolgál Hortay Olivér szerint. Egyfelől keresletet generálva erősíti az orosz fizetőeszközt, keresletet generálva iránta, másfelől pedig közvetlenül rubelt venni csak az orosz jegybanktól lehet(ne), amelyet érintenek a szankciók. A rubelre váltással azt a célt sikerült elérni, hogy a Gazprombankot semmilyen – lebegtetett, ám eddig nem alkalmazott – európai szankció ne sújthassa.

Indul a földgázbetárolási időszak

Áprilisban elkezdődik a hazai földgáztárolók feltöltése, amely szeptember végéig tart. A hazai tárolókban kötelezően elhelyezendő földgázkészlet mennyiségét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozza meg az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztás alapján. Ilyenkor történik az üzleti döntésen alapuló mennyiségek betárolása is.

A 2022–2023-as gázévre a MEKH 1,87 milliárd köbméter földgáz betárolását írta elő az egyetemes szolgáltató MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. számára, amit október 1-jéig kell a tárolókban elhelyeznie. Magyarország jelentős földgáztárolói kapacitásokkal rendelkezik. A tárolói engedélyesek Hajdúszoboszlón, Zsanán, Pusztaedericsen, Kardoskúton és Algyőn üzemeltetnek tárolókat. Az összes magyarországi kapacitás 6,33 milliárd köbméter.
(FV)

Átgondolatlan baloldali energiapolitika

Meghatszorozódtak volna a márciusi rezsikiadások a piaci árakon

A magyar baloldal energiapolitikájával, a lakosság márciusi gázszámlája 7,2-szeresére emelkedne, az áramszámlák átlagosan 4,3-szor magasabbak lennének. Az európai energiaválság és az orosz–ukrán háború kereszttüzében a rezsicsökkentés megszüntetése súlyos terhet róna a magyar emberekre. Az orosz–ukrán konfliktus kirobbanása óta a hazai baloldal többízben az orosz energiaimport azonnali leállítása mellett érvelt, amivel rákényszerítené hazánkat a rezsicsökkentési program megszüntetésére, és a háztartásoknak piaci árakat kellene fizetniük a gázért.

A követelés megvalósulása esetén a magyarok márciusi gázszámláján szereplő összeg a jelenlegi 7,2-szeresére emelkedne – közölte holnapján tegnap a Századvég. Hangsúlyozták, a rezsicsökkentési program nélkül, az európai energiaválság és az orosz–ukrán konfliktus drasztikus energiapiaci áremelkedést okozna, a lakossági szükségleteket a tavaly nyáron megkötött hosszú távú orosz gázszerződés fedezi. Ellenben, a háború kirobbanása óta több baloldali képviselő az azonnali gázembargót sürgette, ami a piaci beszerzésekre történő váltást jelentené, amivel már márciusban jelentős többletköltséget okozott volna a hazai lakosságnak.

A gázfogyasztó háztartások jelenleg átlagosan havi 13 ezer forintról kapnak számlát. Ez az összeg – a baloldali energiapolitika következményeképpen – márciusban 94 ezer forintra növekedne. Közölték, a fogyasztott gáz mennyiségét leginkább a háztartásban élők létszáma határozza meg, ezért a baloldali javaslat fokozott terhet róna főleg a nagycsaládosokra.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter is többízben arról nyilatkozott, hogy megszüntetné a rezsicsökkentést és helyette piaci árakat vezetne be, ami a korábbiakban bemutatott lakossági gázfogyasztás mellett az áramfogyasztást is érintené. Piaci alapú árszabályozás esetén, a napokban megérkező áramszámlák 4,3-szeresére, egy átlagos háztartás esetében kilencezer forintról negyvenezer forintra növekednének. Azokban a háztartásokban tehát, ahol áramot és gázt is fogyasztanak, a baloldali követelések a márciusi energiakiadásokat hatszorosára, átlagosan 22 ezer forintról 134 ezer forintra emelné.

Kapcsolódó írásaink