Gazdaság

Varga Mihály: A vártnál jobban csökkent a magyar államadósság

A frissen közzétett adatok szerint a vártnál jobban, 76,8 százalékra csökkent GDP-arányosan az államadósság mértéke 2021 végére, a költségvetési hiány pedig 6,8 százalék lett a várt 7,5 százalék helyett - ismertette Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalára felkerült videóüzenetben pénteken.

Varga Mihály: A vártnál jobban csökkent a magyar államadósság
Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: Facebook/Varga Mihály

Kiemelte: míg Magyarországon csökkent az államadósság mértéke, az uniós tagállamok átlaga meghaladta mára a 90 százalékot, a bizottság szerint pedig tovább nő az összesített mutató. „Nemcsak mondtuk, meg is valósítottuk” - fogalmazott.

Az adatok Varga Mihály szerint azt bizonyítják: helyes döntés volt, hogy Magyarország nem megszorításokkal, hanem támogató-segítő költségvetési politikával kezelte a válságot.

Objektum doboz

A gazdaságot Magyarország indította újra a leggyorsabban Európában, így hamarabb kezdhettünk az egyensúlyi mutatók javításába - hangsúlyozta Varga Mihály.

Helyes döntés volt az is, hogy a kormány a külföldiek szerepét az adósság finanszírozásában csökkentette, a magyar családok súlyát pedig növelte - mutatott rá.

Felidézte, hogy tavaly év végén megnövelték a pénzügyi tartalékokat, így a háború kitörése előtt mérsékelték az ország pénzügyi kitettségét.

„Ma Magyarország erősebb és ellenállóbb, mint korábban” - jegyezte meg.

Kapcsolódó írásaink