Gazdaság

Sokkal többet fizetnénk a rezsiért, ha Gyurcsányék diktálnák a tempót

Az orosz–ukrán konfliktus kirobbanása óta a hazai baloldal több ízben az orosz energiaimport azonnali leállítása mellett érvelt. Az intézkedés rákényszerítené Magyarországot a rezsicsökkentési program megszüntetésére, és a háztartásoknak piaci árakat kellene fizetniük a gázért. A követelés megvalósulása esetén a magyarok márciusi gázszámláján szereplő összeg a jelenlegi 7,2-szeresére emelkedne, írta csütörtökön publikált elemzésében a Századvég.

Sokkal többet fizetnénk a rezsiért, ha Gyurcsányék diktálnák a tempót
A rezsicsökkentés mérsékli az áram árát
Fotó: MH/Purger Tamás

A rezsicsökkentési programnak köszönhetően a magyar családok nem szembesülnek közvetlenül az európai energiaválság és az orosz–ukrán konfliktus okozta drasztikus energiapiaci áremelkedéssel. A lakossági szükségleteket a tavaly nyáron megkötött hosszú távú orosz gázszerződés fedezi, aminek felmondása piaci beszerzésre kényszerítené az energiaszolgáltatókat, mutat rá a Századvég, amely arra is emlékeztet: a háború kirobbanása óta több baloldali képviselő az azonnali gázembargót sürgette.

Egy átlagos magyar háztartás energiakiadásai márciusban
Egy átlagos magyar háztartás energiakiadásai márciusban
Fotó: Századvég Alapítvány

„A követelés megvalósulása és az azzal járó, piaci beszerzésekre történő váltás, már márciusban jelentős többletköltséget okozott volna a hazai lakosságnak. A gázfogyasztó háztartások jelenleg átlagosan havi 13 ezer forintról kapnak számlát. Ez az összeg – a baloldali energiapolitika következményeképpen – márciusban 94 ezer forintra növekedne” - emeli ki az elemzés.

„Mivel a fogyasztott gáz mennyiségére a legnagyobb hatással a háztartásban élők létszáma van, a baloldali javaslat fokozott terhet róna a nagycsaládosokra. Míg a piaci beszerzés egy egyedül élőnek 60 ezer forintos díjemelkedést okozna, egy nyolcfős nagycsalád gázszámlája csaknem 138 ezer forinttal növekedne” - derül ki az analízisből.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje több ízben arról nyilatkozott, hogy megszüntetné a rezsicsökkentést és helyette piaci árakat vezetne be, ami a korábbiakban bemutatott lakossági gázfogyasztás mellett az áramfogyasztást is érintené. Amennyiben márciusban piaci alapú árszabályozás működött volna, a napokban megérkező áramszámlák 4,3-szeresükre, egy átlagos háztartás esetében 9 ezer forintról 40 ezer forintra növekednének. 

A gázhoz hasonlóan, a fogyasztást a villamos energia esetében is leginkább a háztartás létszáma befolyásolja. Egy egyedül élő jelenlegi 6 ezer forintos számlája 26 ezer forintra, egy nyolcfős nagycsalád számlája pedig 18 ezer forintról 76 ezer forintra növekedne. 

Azokban a háztartásokban tehát, ahol áramot és gázt is fogyasztanak, a baloldali követelések a márciusi energiakiadásokat 6-szorosára, átlagosan 22 ezer forintról 134 ezer forintra emelné. Egy egyedül élő összesített költsége a jelenlegi 16 ezer forintról 95 ezer forintra, egy nyolcfős, nagycsaládos háztartás ráfordításai pedig 40 ezer forintról 236 ezer forintra növekednének - olvasható a Századvég elemzésében.

Kapcsolódó írásaink